De inmiddels overleden State of Art-oprichter Albert Westerman in 2016 bij één van zijn Porsches in Lichtenvoorde. Archieffoto Raphaël Drent
Volledig scherm
De inmiddels overleden State of Art-oprichter Albert Westerman in 2016 bij één van zijn Porsches in Lichtenvoorde. Archieffoto Raphaël Drent © Raphaël Drent

Geleende porsche moet terug naar erfgenamen van overleden miljonair Westerman

LICHTENVOORDE - Oud-racekampioen Peter Ecury moet de erfgenamen van de vorig jaar in Lichtenvoorde overleden multimiljonair Albert Westerman een peperdure Porsche teruggeven. De vijf kinderen van Westerman eisten de Porsche 911 Coupé met een waarde van 3 ton met succes via de rechter terug, zo meldt Dagblad van het Noorden.

Ecury kreeg de wagen in de jaren negentig in bruikleen. De ex-racer kon met deze klassieke wagen meedoen aan onder meer het Nederlands Kampioenschap voor historische wagens. Ecury en Westerman waren in die jaren goede vrienden. Beiden waren bekende persoonlijkheden in de wereld van de klassieke autosport.

Aan die vriendschap kwam in 2006 een einde. In 2010 zou Westerman Ecury een brief hebben geschreven waarin hij de auto terugeiste. De wagen stond toen ongebruikt in een garage in Amerika. Ecury schreef terug dat hij verbaasd was dat Westerman de schenking van de Porsche kennelijk was vergeten.

Rechter

De rechter vindt dat Ecury niet heeft kunnen onderbouwen dat hij de wagen inderdaad cadeau heeft gekregen. De man uit Wapse had bovendien alleen de kentekenbewijzen I en II in bezit. Deel III lag bij de nabestaanden in de lade.

Dit is wel cruciaal, meende de rechter. Bij een overdracht van een wagen is het gebruikelijk dat die op naam van de ontvanger komt te staan. Daar hoort dat kentekendeel bij.

Verjaring?

Ecury zou in 2001 Westerman een symbolisch bedrag van 1000 euro hebben gegeven. Dat dit is gebeurd, blijkt nergens uit de stukken, vond de rechter. Ecury vond bovendien dat de wagen al zo lang in zijn bezit was dat hier sprake was van eigendomsverkrijging door verjaring.

Ook dat laatste klopt niet, vond de rechter. Na twintig jaar kan je pas hier beroep op doen. Voor Ecury geldt dat op 2 september 2020 pas sprake zou zijn van verjaring.

De peperdure Porsche moet binnen zeven dagen worden teruggebracht. Voor elke week die langer duurt kost dat Ecury 5000 euro, dit tot een maximum van 100.000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek