Volledig scherm
Het gemeentehuis van Berkelland in Borculo. © Google Streetview

Gemeenten alert op gevaar

ACHTERHOEK/ LIEMERS - Door aanslagen zoals in Bemmel zijn verschillende gemeentes in de Achterhoek en Liemers extra alert. Doesburg zegt goed te kijken of het onderzoek in Bemmel extra beveiligingsmaatregelen noodzakelijk maakt. En ook Berkelland is extra alert: ,,Maar als je kwaad wil kun je alles voor elkaar krijgen'', aldus een woordvoerder van Berkelland.

De gemeenten in de regio Achterhoek en Liemers stellen boven alles dat de gemeentehuizen open blijven voor de inwoners. ,,Iedereen moet welkom blijven'', aldus Winterswijk.

Toch houden ze het nieuws rond de aanslag in Bemmel nauwlettend in de gaten. Als reactie hierop meldt de gemeente Doesburg dat het veiligheidsbeleid direct wordt aangepast als het politieonderzoek in Bemmel aantoont dat dit noodzakelijk is.

De bloembakmethode

Andere gemeentes zetten ook niet direct in op extra beveiliging. Zo ligt voor het gemeentehuis in Doetinchem een lange trap en heeft het op deze manier een 'natuurlijke' beveiliging tegen auto-aanslagen. Bij de ingang van het gemeentehuis in Zevenaar zijn ook ooit twee betonpalen geplaatst. ,,Deze zullen met de ingang meeverhuizen als het project 'Hal 12' klaar is’’, aldus woordvoerster Tilly Breeman. Tevens zullen ook de bloembakken opnieuw voor de ingang verschijnen, zodat er geen auto bij kan komen. De bloembakkenmethode wordt vaker toegepast bij de gemeentehuizen in deze regio. Laura Jansen van de gemeente Aalten: ,,Langs de stoep en haag staan heel grote bloembakken die eventuele toegang tot het gemeentehuis met een voertuig blokkeren.'' Ook het plein voor het gemeentehuis in Montferland is op deze manier beschermd. Of de gemeente daarnaast extra maatregelen treft, wil de woordvoerder niet vertellen.

Quote

Een enkele keer wordt er gedreigd, in zo'n geval blijven we alert en melden we dit aan de politie.

Laura Jansen , Woordvoerder gemeente Aalten

Geen direct gevaar

Volledig scherm
Gemeentehuis in Montferland. © Jan Ruland

Ondanks het ontbreken van direct gevaar, zijn er dus in de loop der jaren al verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat betreft eveneens maatregelen voor het geval een kwaadwillend persoon te voet het gemeentehuis inkomt. Zo heeft de gemeente Berkelland bij de ingang een sluissysteem. ,,De bezoekers moeten eerst door deze sluis voordat ze in de publiekshal komen. En wie achter in het gemeentehuis wil komen wordt eerst gecontroleerd bij de balie’’, aldus woordvoerder Stijn Terlinge.

De andere gemeentes in de Achterhoek en Liemers werken met een vergelijkbaar systeem. Ambtenaren hebben een speciale pas of sleutel om 'achter de schermen' te komen alle gemeenten hebben zogeheten agressieprotocollen. Woordvoerder Jansen van de gemeente Aalten legt uit dat ,,de medewerkers met een publieksfunctie getraind zijn in het omgaan met agressie en geweld.’’ Tevens is de gemeente volgens Jansen alert op signalen uit de omgeving en van collega's over agressie van inwoners. ,,Een enkele keer wordt er gedreigd, in zo'n geval blijven we alert en melden we dit aan de politie.’’

Ook andere gemeentes stellen dat het aantal agressieve bezoekers tot nu toe meevalt. Maar alleen de gemeente Winterswijk komt met cijfers. Daar is sinds 2014 een duidelijke afname agressief gedrag. Zo waren er in 2014 14 gevallen van agressiviteit en vorig jaar 8.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek