Volledig scherm
Politieonderzoek na de dodelijke steekpartij in Reutum © Alphons Weierink

Gesprek 112 cruciaal in zaak steekpartij waarbij Winterswijker (22) werd gedood

ALMELO/ REUTUM - Een opgenomen telefoongesprek met 112 lijkt cruciaal bewijs op te leveren in de steekpartij waarbij de 22-jarige Roelof Esman uit Winterswijk werd gedood. Te horen is dat de broers Ruud (35) en Frank (32) ter H. elkaar in het strijdgewoel opjutten.

Als Frank ter H. vrijdagnacht 5 augustus vanuit eetcafé Antje en Billie met het alarmnummer belt, heeft hij niet in de gaten dat al een opnameband begint te lopen voordat daadwerkelijk contact met hulpverleners tot stand is gekomen. Hij roept in alle tumult tegen Ruud dat ze achter de andere ruziemakers aan moeten. Het is op band vastgelegd, verstaanbaar en wel.

Rechtbankpresident Tony Rikken vroeg officier van justitie Alies Postma deze donderdag, in een regiezitting voor de Almelose rechtbank, om die 112-opname uit het Reutumse etablissement aan het dossier toe te voegen. Dat zegde de aanklaagster toe.

Zwijgrecht

Ruud, bekend als ex-profvoetballer van FC Twente en uit het Twentse amateurvoetbal, en Frank beroepen zich tot nu toe op hun zwijgrecht. Ze beraden zich nog of ze dat bij de inhoudelijke behandeling blijven doen.

Hun opstelling wekte de woede bij familieleden van de doodgestoken Roelof en diens in de rug gestoken broer Angelino, die met hun familieleden van het Winterswijkse woonwagenkamp stammen. Vanaf de publieke tribune werden de Ter H.’s opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen en werden ze meerdere keren uitgescholden. Rechtbankvoorzitter Rikken riep hen tot de orde.

Alcohol

Duidelijk werd dat meteen na de fatale steekpartij niet willens en wetens bloed bij de broers Ter H. is afgenomen, om dat op alcohol en drugs te testen. ,,We hebben de rekening van de kastelein en weten wat de groep gedronken heeft’’, zei officier van justitie Postma op vragen van de rechtbankpresident. Van Ruud is bij de behandeling van zijn verwondingen in het ziekenhuis wel bloed afgenomen. Dat is waarschijnlijk niet getest op toxicologische stoffen.

Het rechercheteam lijkt (nog) niet scherp te hebben wie precies wie heeft gestoken, nadat die vrijdagmiddag de bouwvakvakantie met een barbecue en veel drank werd ingeluid. Het Openbaar Ministerie laat het Nederlands Forensich Instituut (NFI) aanvullend DNA-onderzoek doen op messen en naar aangetroffen mengprofielen in de broekzak van Ruud. De broers worden vervolgd voor doodslag in vereniging.

Behandeling strafzaak

Advocaat Hans Speijdel (van beide broers) heeft geen onderzoekswensen. Aanklaagster Postma stelde dat de verdediging die nu moest aangeven. Voor de behandeling van de strafzaak trekken de rechters een dag uit. Onbekend is wanneer.

Volledig scherm
De politie doet onderzoek naar een steekpartij in Reutum. © Hans Brok
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek