Volledig scherm
De Weed-IT AG aan het werk op een Australische akker. foto Rometron

Gif spuiten doe je met beleid

STEENDEREN/ DOESBURG - Begonnen op de deel van een boerderij beschikt het bedrijf Rometron uit Steenderen nu over een fabriekspand. Aan de wand: een grote kaart van Australië. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen stageproject.

Toen Roel de Jonge (38) aan het eind van zijn studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen in 1997 bij het landbouwmechanisatiebedrijf Kamps de Wild in Zevenaar stage liep, hield hij zich bezig met de Weed-IT, een systeem voor selectieve onkruidbestrijding. "Het moest een werkend systeem worden", zegt de Doesburger, die quads (vierwielige motoren) van een opbouw voorzag, waarmee gif alleen daar gespoten wordt waar het thuishoort: op het onkruid, niet op de verharding ernaast. Beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Eind 2008 meldde zich Doetinchemmer Hans IJken (28), die (eveneens afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit) voor een bedrijf in Australië op zoek was naar een oplossing voor onkruidbestrijding in de landbouw. Inmiddels zijn de heren van Rometron met succes ook een markt aan het ontginnen in Kazachstan, Argentinië en Rusland.

Volledig scherm
Hans IJken (links) en Roel de Jonge testen een Weed-IT quad op de akker voor het bedrijf Rometron in Steenderen.foto Jan van den Brink
Compilation of WEEDit Ag systems in Australia.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek