Volledig scherm
© Thinkstock

Glasvezel in buitengebied dichterbij na afspraken met CIF

GENDRINGEN - De zeven Achterhoekse gemeenten leggen niet zelf een holle buis voor een breedbandnetwerk aan. Ze gaan in zee met investeringsmaatschappij CIF. De voorbereidingen beginnen in november in Oude IJsselstreek. Omdat er minimaal 5.000 aansluitingen tegelijk moeten worden aangelegd, worden in die fase ook delen van het buitengebied van Doetinchem, Montferland en Bronckhorst meegenomen.

Wethouder Henk Hengeveld van Oude IJsselstreek: ,,CIF werkt in tranches van 5.000 aansluitingen. Er wordt niet precies naar gemeentegrenzen gekeken. Er is ook een stukje van Breedenbroek dat onder de aanleg van het netwerk in Aalten valt."

Op dit moment worden Winterswijk en Berkelland bekabeld. In Aalten en Oost Gelre sluit de aanmeldtermijn in oktober. Volgens directeur Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf staat zijn bedrijf klaar om het netwerk nu ook in de andere Achterhoekse gemeenten aan te leggen. ,,We willen daar graag mee beginnen zodra we met de voorbereidingen in Aalten en Lichtenvoorde klaar zijn."

Begin volgend jaar moeten in verschillende fases het buitengebied van Montferland, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg, Lochem en Zutphen bekabeld worden. Als in die gebieden minimaal 50 procent van de burgers en bedrijven een aansluiting wil, kan het breedbandnetwerk ongeveer binnen een jaar zijn aangelegd. 

12,50 euro

Het aanbod van CIF is gelijk aan dat van Aalten en Oost Gelre: voor elke aansluiting moet een vaste vergoeding van 12,50 euro per maand worden betaald. Daar komen de maandelijkse lasten voor een abonnement bij een provider nog bovenop.

  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek