Volledig scherm
© ANP

Glasvezel in regio kost 50 miljoen

HENGELO - De buitengebieden in de gehele Achterhoek van glasvezel voorzien kost ongeveer 50 miljoen euro.

Dat zegt wethouder Dorien Mulderije van de gemeente Bronckhorst.

Verschillende scenarios

Mulderije is namens de Regio Achterhoek belast met de ontwikkeling van breedband. Inmiddels zijn enkele business cases voor het hele Achterhoekse buitengebied uitgewerkt. Het gaat om scenario's waarbij de provincie via een investeringsfonds een bijdrage levert al dan niet samen met de gemeenten en/of een marktpartij. Het gaat hierbij om een revolverend fonds van de overheid wat betekent dat het geld tijdelijk als ondersteuning wordt ingezet maar wel moet worden terugverdiend. Voor welk scenario ook wordt gekozen, duidelijk is dat de buitengebiedbewoners zelf een eenmalige eigen bijdrage moeten betalen. Die zal rond de 250 euro liggen. Het is de bedoeling dat de provincie in september een besluit neemt over hoeveel geld er in het investeringsfonds gestort wordt.

Ondermaatse verbindingen

De digitale bereikbaarheid in het buitengebied in de Achterhoek is ver onder de maat. In Bronckhorst moet 34 procent het doen met trage ouderwetse koperdraadverbindingen en in de gehele Achterhoek heeft een kwart van de buitengebiedbewoners geen beschikking over een snelle internetverbinding.

Daarmee steekt de Achterhoek schril af tegen het landelijk gemiddeld waar 9 procent van de huishoudens verstoken is van snel internet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek