Volledig scherm
Zonnepanelen op het dak van een kerk. In Aalten is een regeling, die groene investeringen door kerk en clubs goedkoper maakt. © ANP

'Groene leningen' goedkoper voor club en kerk in Aalten

AALTEN - Kerken, scholen, sportclubs en andere non-profitorganisaties met een eigen gebouw kunnen voortaan bij de gemeente Aalten aankloppen om goedkoper geld te lenen voor het verduurzamen van hun accommodaties.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanschaf van zonnepanelen en het beter isoleren van de gebouwen. De gemeente heeft al een duurzaamheidsregeling voor woningeigenaren, waarbij geleend kan worden tegen lagere rentetarieven. In de Achterhoek zijn al vergelijkbare regelingen voor clubs in Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek.

De gemeente Aalten verwacht uiteindelijk zo'n tien organisaties te kunnen helpen. Het minimale leenbedrag is 2.500 euro, het maximale 50.000 euro. De looptijden van de leningen zijn tien tot vijftien jaar.

In 2016 is Aalten begonnen met duurzaamheidsleningen voor woningeigenaren. Sinds de start is zo'n 600.000 euro aan leningen verstrekt. De gemeente verstrekt zo'n twee à drie keer per maand een duurzaamheidslening. Tot en met 2019 is een totaalbedrag van 2 miljoen euro beschikbaar in Aalten voor zulke leningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek