Volledig scherm
De rode ring duidt op een infectie met Lyme, maar niet elke besmetting is duidelijk te zien. © Thinkstock

Helft van de Achterhoekers doet niks om tekenbeet te voorkomen

DOETINCHEM - Meer dan de helft van de mensen in de Achterhoek doet er niks aan om tekenbeten te voorkomen. Terwijl bijna vier van de tien inwoners wel eens een tekenbeet heeft opgelopen.

De GGD Noord- en Oost-Gelderland, waar alle Achterhoekse gemeenten onder vallen, concludeert dat op basis van onderzoek onder ruim 700 mensen. 

In de Achterhoek en dan met name in de gemeenten Bronckhorst en Winterswijk zijn volgens gezondheidsdienst RIVM relatief veel mensen met de ziekte van Lyme, die via teken verspreid wordt. Zo werden in 2017 meer dan honderd inwoners van Bronckhorst getroffen door de ziekte, die gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten kan veroorzaken.

Gastheren

Dat de teken veel voorkomen in de Achterhoek komt doordat het een gebied is met lage begroeiing en een vochtige bodem. Ook komen er relatief veel 'gastheren' voor de teek voor, zoals reeën die veel lijf hebben waar de teken zich in vast kunnen bijten en bloed uit kunnen zuigen. 

Volgens de GGD doet maar een kwart van de Achterhoekers echt regelmatig iets om tekenbeten te voorkomen, terwijl bijna zes op de tien zelden of nooit preventieve maatregelen neemt. Zoals bijvoorbeeld het dragen van dichte schoenen, een lange broek en kleding met lange mouwen. 

Pincet

Positief is volgens de GGD dat de Achterhoekers wél weten wat ze moeten doen als een teek zich aan hun huid heeft vastgeklampt. Bijna iedereen (86 procent) gebruikt een pincet om de teek te verwijderen. Ook zijn er heel wat mensen die vervolgens ook nog de wond desinfecteren, alsmede de handen en de pincet. En noteert meer dan de helft van de gebeten mensen de plek en de datum van de tekenbeet, om vervolgens nog een maand of drie te letten op het ontstaan van een rode kring rond de beet en griepachtige verschijnselen. Dat wijst namelijk op een mogelijke Lyme-besmetting.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek