Volledig scherm
PREMIUM
Gert-Jan Buunk voor de veevoederfabriek De Hoop in Wittebrink. 'Doordat we gespecialiseerd zijn, kunnen we groeien.’ Foto's Theo Kock © theo kock persfotografie

Het kippenvoer van De Hoop wordt straks schoon met stoom

ZELHEM - Veevoerfabrikant De Hoop in het buitengebied van Zelhem groeit hard. Het bedrijf steekt acht miljoen euro in een uitbreiding. De schoorsteen wordt tien meter hoger, om geuroverlast te voorkomen.

Veevoerfabrikant De Hoop in de buurtschap Wittebrink is een bedrijf dat je moeilijk kan ontgaan. Vanwege de ligging, op de driesprong Hummeloseweg/Zelhemseweg/Keijenborgseweg, vlakbij café De Tol. En vanwege de hoogte, waardoor het bedrijf, midden in het buitengebied, al van een afstand zichtbaar is. Binnenkort is het bedrijf nog prominenter aanwezig. De fabriek wordt opgehoogd van 25 naar 31 meter, de schoorsteen groeit van 41 naar 51 meter. 

Nederland, België en Duitsland

Familiebedrijf met christelijke inslag

Een wandeling door de kippenvoerfabriek De Hoop is een kruip-door-sluip-doortocht tussen blinkende silo’s en hamermolens, machines die 24 uur per dag het graan vermalen. Bijna alles gaat automatisch. ,,Er zijn twee man nodig om het productieproces te bewaken’’, licht directeur-eigenaar Gert-Jan Buunk tijdens een rondleiding toe. Vrachtwagens rijden af en aan. Grondstoffen worden gebracht, eindproduct opgehaald.

Gert-Jan is al de vierde Buunk aan het hoofd van het bedrijf. ,,Mijn overgrootvader is in 1906 begonnen met een bakkerij. Het meel betrok hij van de Wittebrinkse molen. Omdat hij niet afhankelijk wilde zijn van de wind, begon mijn overgrootvader een gemotoriseerde maalderij. Twee jaar later schakelde de molenaar ook over op motoraandrijving. Die noemde zijn maalderij Luctor et Emergo. Dat betekent ‘Ik worstel en kom boven’. Mijn overgrootmoeder koos voor De Hoop, vanuit de gedachte van de hoop op zegen van boven. Zij was een gelovige vrouw, en voor mij is het geloof ook nog altijd dé inspiratiebron.

Uit zich dat ook in een bepaalde morele standaard, bijvoorbeeld als het gaat om dierenwelzijn?

,,Het uit zich in de kwaliteit van ons voer. Als een kip goed voer eet voelt ze zich fijner, dat is ook dierenwelzijn. Verder leveren wij tot aan twee sterren Beter Leven. We leveren niet aan biologische boeren. Dan moet je een hele aparte fabriek bouwen. En de biologische markt is zo klein, die is al voorzien van voerleveranciers. Maar ook in de reguliere pluimveehouderij zijn stappen gemaakt. De legbatterij bestaat niet meer. Als we met zijn allen vlees willen blijven eten, moeten we dat op een duurzame en diervriendelijke manier produceren, daar is iedereen het wel over eens.’’

Sommige mensen zeggen dat we minder vlees moeten eten.

,,Bij alles wat veel energie kost en veel CO2 produceert moeten we kijken hoe veel de aarde aan kan. Maar dat geldt ook voor bouwen, voor autorijden en voor vliegen.’’ 

De Hoop, waar zestig mensen werken, is helemaal gespecialiseerd in kippenvoer. En het bedrijf groeit hard. De afzet steeg in de laatste vijf jaar van 200.000 ton naar 320.000 ton. ,,Juist doordat we gespecialiseerd zijn, kunnen we groeien’’, legt directeur/eigenaar Gert-Jan Buunk uit. ,,In een straal van tweehonderd kilometer rond ons bedrijf zijn we een van de grootste leveranciers van pluimveevoeders. We hebben klanten in Nederland, België en Duitsland.’’

Een andere reden voor de groei is de diversificatie in de pluimveemarkt. De Hoop maakt voer voor vleeskuikens, ouderdieren en leghennen in de sectoren regulier, langzaam groeiend en Beter Leven (één en twee sterren). ,,En we hebben gedreven medewerkers en een goed product’’, kan Buunk niet nalaten te zeggen. De nieuwe milieuvergunning staat een groei van de productie toe tot maximaal 400.000 ton per jaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro

    Kom ik er net achter dat ik iemand ken - de naamgever van een broodjeszaak in de binnenstad - die is gepasseerd door Johan Cruijff. Het is de dag nadat Ajax in Doetinchem kampioen is geworden. Ik weet dat de roots van de man in Amsterdam liggen en vraag hoe hij het heeft beleefd. Het antwoord in sappig Mokums luidt dat het hem niet veel doet: ,,Ik speelde als amateur altijd tégen Ajax.” Zelf voetbalde ik ooit tegen - ‘Knakkie’ - Dick Schneider. De oud-international van Feyenoord was in zijn nadagen bij Zutphen in de onderbond beland en regeerde daar als een vorst. We speelden thuis in Baak en er was wat extra volk op afgekomen. Zo vaak zagen we bij ons in het dorp immers geen international. En zeker niet op het voetbalveld. De hele wedstrijd deed Schneider niets bijzonders, behalve dan dat hij als libero alles potdicht hield. Omdat ik ook verdediger was, kwam ik niet bij hem in de buurt. Wel vielen mij van een afstandje zijn kolossale bovenbenen op. De enige keer dat Knakkie naar voren kwam, was toen Zutphen na rust een strafschop kreeg. Vanaf elf meter schoot hij, halfhoog, onberispelijk in. Het was het enige doelpunt in de wedstrijd. De naamgever van de broodjeszaak zegt voor de keus te hebben gestaan: doelman worden achter Jan Jongbloed bij DWS (die andere Amsterdamse profclub) of bij zijn amateurclub blijven, met een bestaan als bakker in het vooruitzicht. Hij koos voor het laatste. Maar speelde met zijn amateurclub op het bijveld van stadion De Meer wel soms een oefenwedstrijd tegen Ajax. Ik vraag hem of hij zich het doelpunt herinnert dat Cruijff tegen hem scoorde. Hij maakt - net als vroeger de tv-held Zorro - een Z in de lucht. ,,Ineens stond-ie voor me”, zegt hij. Met een boog vloog de bal over zijn hoofd in het doel.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek