‘Het nieuws barst van de randstedelijke problemen die uiteindelijk de onze niet zijn’

Zwientie Jaoroverzicht 2019DOETINCHEM - Stikstof, de Achterhoekse vlag, de symfonische rockopera in de Steengroeve in Winterswijk en de Zwarte Cross: Zwientie, ‘de markantste inwoner van de Achterhoek’, heeft genoeg om op terug te blikken in het ‘alderbarstend scharpe’ jaoraoverzicht van 2019. 

‘Het nieuws barst van de randstedelijke problemen die uiteindelijk de onze niet zijn’ en daarom is het hoog tijd voor een alternatief jaaroverzicht. Niet van de NOS (‘die leu uut Hilversum’), maar van de Achterhoekse stripfiguur Zwientie. Dat is in een notendop de motivatie van John Post en Derk-Jan Rouwenhorst van ToonWorkz, de geestelijke vaders van het varken, om een eigen jaaroverzicht in streektaal te maken. Woensdag verscheen hij online. 

‘Big picture’

Zwientie's jaaroverzicht. ,,Laow eerlek weazen, daorbie könt wee dee luu uut ‘t westn missn as kiespien.”
Volledig scherm
Zwientie's jaaroverzicht. ,,Laow eerlek weazen, daorbie könt wee dee luu uut ‘t westn missn as kiespien.” © ToonWorkz

,,Wij worden allemaal enorm in beslag genomen door het nieuws van de dag, waardoor wij de ‘big picture’ een beetje uit het oog verliezen”, zegt Derk-Jan Rouwenhorst. Hij en Post maken voor de kranten van Achterhoek Nieuws de strip ’t Praothuus. ,,Wij volgen het nieuws het jaar door dus op de voet. Vanuit die reeks cartoons hebben wij een selectie gemaakt met de hoogte-en dieptepunten van het jaar.”

,,Bovendien proberen wij Zwientie ook een beetje de grote lijn te laten schetsen. Wij kiezen daarbij voor een echt Achterhoekse invalshoek: nuchter, wars van gekkigheid en genäöl, met humor en in de streektaal! Voor iedereen herkenbaar!”

Genöal

Onder meer de paasvuren en het stikstofbeleid passeren de revue in het overzicht. Onderwerpen waar Zwientie niet blij van wordt. ,,Man, man, man, wat een genöal. Enne, laow eerlek weazen, daorbie könt wee dee luu uut ‘t westn missn as kiespien.” 

Völle kiekplezier!

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek