Hier komt het grootste zonnepark van Gelderland: 78 hectare met 250.000 panelen

DronebeeldenWINTERSWIJK - Op de grens van Winterswijk en Vreden (D) moet een van de grootste zonneparken van Nederland worden gebouwd. Solarcentury wil ongeveer 250.000 panelen leggen op een terrein van 78 hectare. Die grootte is vergelijkbaar met ongeveer 160 voetbalvelden. 

Het park is daarmee een kwart kleiner dan het grootste zonnepark van Nederland. Dat ligt bij Sappemeer in Groningen en telt 316.000 panelen. Als de plannen doorgaan, is Winterswijk in één klap zo goed als energieneutraal. De panelen leveren stroom voor 22.000 huishoudens, Winterswijk telt 12.500 huishoudens.

Akkers en weilanden vol panelen

Het mega-zonnepark moet komen te liggen aan de Masterveldweg, tegen de Duitse grens aan. Dat is een dunbevolkt gebied waar enkele boerderijen staan. Een aantal van die boeren heeft zich gemeld bij Solarcentury, om hun akkers en weilanden ter beschikking te stellen voor het project.

Quote

Ineens wilden nog meer boeren meedoen

Peter van den Groenendaal, Solarcentury

Veel meer belangstelling

Opvallend is dat Solarcentury vorig jaar eerst een plan maakte voor een kleiner zonnepark van ruim 30 hectare. Waar werd gevreesd voor bezwaren uit de buurt, liep dat helemaal anders, zegt Peter van den Groenendaal van Solarcentury. ,,Ineens wilden nog meer boeren meedoen dan we aanvankelijk hadden gevraagd. Zo is het grote plan ontstaan.”

Met als gevolg dat er nu 78 hectare bebouwd moet worden met panelen. 

Lees verder onder de afbeelding

Het zonnepark komt direct langs de grens met Duitsland te liggen.
Volledig scherm
Het zonnepark komt direct langs de grens met Duitsland te liggen. © Rik Bors

‘Hoe groter, hoe gunstiger’

Volgens Van den Groenendaal is dat alleen maar gunstig. ,,De subsidie op de zonnepanelen wordt steeds minder. Dus je moet er meer neerzetten om aan hetzelfde rendement te komen. Bovendien ligt dit park een heel stuk af van het verdeelstation van Liander, dus er zal een flinke kabel moeten worden getrokken, wat het park ook duurder maakt.”

Netbeheerder Liander bevestigt in gesprek te zijn over uitbreiding van het netwerk om stroom af te kunnen voeren vanaf het park.

Lees verder onder de foto

Op deze plek aan de Masterveldweg in Winterswijk moeten 250.000 zonnepanelen komen. Daarmee wordt dit het grootste zonnepark van Gelderland.
Volledig scherm
Op deze plek aan de Masterveldweg in Winterswijk moeten 250.000 zonnepanelen komen. Daarmee wordt dit het grootste zonnepark van Gelderland. © DG

Aanzicht verpest

Om te voorkomen dat het veld vol zonnepanelen het aanzicht van het landschap verpest, moet er een 28 meter brede groenstrook rondom komen. Daarin is volgens de initiatiefnemers ruimte voor de groei van bomen en struiken en moeten ook verschillende diersoorten kunnen leven.

Tot dusver was het grootste zonnepark in Gelderland gepland in Wilp in de buurt van Zutphen, met 116.000 panelen.

Er komen steeds meer zonneparken: ben jij daar blij mee?

Het terrein links van de Masterveldweg moet vol worden gebouwd met zonnepanelen. Ten noorden van de weilanden begint Duitsland.
Volledig scherm
Het terrein links van de Masterveldweg moet vol worden gebouwd met zonnepanelen. Ten noorden van de weilanden begint Duitsland. © DG

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek