Volledig scherm
© Thinkstock

Hier wonen de grootste zuipschuiten van Gelderland

ARNHEM/ OOST GELRE - De grootste zuipschuiten van Gelderland wonen in Oost Gelre. In die gemeente is het percentage aan overmatige drinkers het hoogst (10 procent). Dat blijkt uit cijfers van de GGD waarover RTL Nieuws gisteren berichtte.

Uit deze schattingen blijkt ook dat mensen uit Arnhem relatief weinig alcohol drinken. Slechts 3 procent van de inwoners staat daar bekend als overmatige drinker. Van alle grote steden in Nederland wordt in Arnhem het minst excessief gedronken.

Wanneer overmatige drinker?

Officieel ben je een overmatige drinker als je per week gemiddeld 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol drinkt. In ons land is ongeveer één op de elf volwassenen (9 procent) een overmatige drinker. De Gelderse gemeenten Bronckhorst, Rheden, Wageningen en Zevenaar liggen qua percentages op dat landelijke gemiddelde.

In Rozendaal staat maar liefst 12 procent van de inwoners bekend als overmatige drinker. Met ongeveer 1.520 inwoners is die gemeente alleen een van de allerkleinste van Nederland en in Rozendaal wonen relatief gezien veel ouderen. Landelijk gezien spannen de gemeenten Laren, Noordwijkerhout en Bergen de kroon. Daar drinkt 13 procent van de plaatselijke bevolking buitensporig veel alcohol.

Wanneer ongezond?

Om gezond te blijven moeten mensen hooguit vijf à zes glazen wijn of bier per week drinken. Wie meer drinkt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit een grote literatuurstudie die vandaag wordt gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Voor de studie werden 83 onderzoeken in verschillende landen met gegevens van bijna 600.000 alcoholdrinkers naast elkaar gelegd. Aan het onderzoek werd ook meegewerkt door wetenschappers van het Erasmus MC.

In Nederland komt het advies van de Gezondheidsraad voor verantwoord alcoholgebruik overeen met de uitkomst van de studie: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag. In andere landen ligt die grens veel hoger.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek