Honderden vragen over verhuizing 50.000 kippen naar Doetinchem

DOETINCHEM - Bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland zijn 400 vragen binnengekomen over de geplande verhuizing van Kemper Kip. Een derde van de vragen heeft betrekking op de volksgezondheid. Kemper Kip is een bedrijf dat biologische kippen fokt.

Het is nu gevestigd in IJzevoorde. Daar staat het kantoor. De kippen staan bij pluimveehouders in het hele land. 

Longontsteking
Eigenaar Herman Kemper wil de dieren samenbrengen in een nieuwe vestiging ten westen van Doetinchem. Daar moet een bedrijf komen met 50.000 kippen, die in de open lucht gehouden worden. Het Doetinchemse college van B en W zei in 2015 ja tegen het plan. In 2016 zei de GGD Noord- en Oost-Gelderland dat de kippen beter binnen gehouden kunnen worden, vanwege de verspreiding van fijn stof. Een maand later verscheen er een onderzoek van het RIVM waar in stond dat mensen die binnen een kilometer wonen van een grote pluimveehouderij, 11 procent meer kans hebben op longontsteking. 

Scholen

Volledig scherm
© Antoon van Rossum

Juli 2017 besloot het Doetinchemse college dat er een onderzoek moest komen naar de gevolgen voor de volksgezondheid van de nieuwe vestiging van Kemper Kip. Pas als dat was afgerond, kon er een vergunning worden verleend voor het nieuwe bedrijf. Onderdeel van het onderzoek is een vragenronde voor de bevolking. Eind vorige week sloot de termijn waarbinnen vragen gesteld konden worden. Er kwamen 73 mails binnen bij de GGD, met samen 400 vragen. De vragen zijn afkomstig van mensen, bedrijven en scholen in Doetinchem, Wehl en het gebied er tussenin. ,,Een derde van de vragen gaat over de volksgezondheid", zegt Steven van der Lelie van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. ,,Met name over fijn stof, longziekten en geurhinder.’’

Alleen die vragen worden in behandeling genomen.

Bijeenkomst
Op woensdag 11 oktober is er een bijeenkomst waarvoor de vragenstellers worden uitgenodigd. Experts zullen dan antwoorden geven. Eigenaar Herman Kemper van Kemper Kip zal ook aanwezig zijn. Van de vragen en antwoorden wordt een rapport gemaakt, dat naar de gemeenteraad gaat. Die behandelt de verhuizing van Kemper Kip naar verwachting in december. 

Dilemma

Wethouder Ingrid Lambregts (ruimtelijke ordening) is niet verbaasd over het aantal vragen. ,,Het is een actueel thema. Ik ben blij dat de vragen gesteld zijn. Kemper Kip is een mooi bedrijf, maar het dilemma wordt zo ook zichtbaar.’’

Volledig scherm
Eigenaar Herman Kemper van Kemper Kip. © theo kock
  1. Stadse Fratsen: Klaverjasapp
    Column

    Stadse Fratsen: Klaverjasapp

    Als mijn vriendin zich deze vooravond naast mij schaart voor de tv, hoor ik dat ze een appje krijgt. ,,Kijk, Jolien zit er ook al klaar voor'', zegt ze. Ik vermoed dat Jolien een van de vrouwen is met wie ze sinds kort afspreekt. Dat blijkt te kloppen. Dan begint het item in EenVandaag. Ooit nodigde een neef van me mij uit om wekelijks de avond van de klaverjasclub te bezoeken in het dorp. Dat was tijdens een handvol boompjes die we speelden na de voetbaltraining in de kantine van de plaatselijke club. Het kaartspel had mij nooit zo getrokken maar - zoals de meeste denksporters - bleek ik er goed in te zijn want ik kon onthouden welke kaarten nog in het spel zaten. Even zag ik mijn dorpsbewoners voor me. Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met een verschraald biertje binnen handbereik en de sigaret brandend op de asbak, die de acht kaarten sorteerden tussen de vingers. Had ik toegehapt dan was ik het dorp waarschijnlijk nooit uitgekomen. Het tv-item vertelt dat het slecht gaat met het klaverjassen. Niemand speelt nog. Ik bedenk me dat het zeker twintig jaar geleden is dat ik met een vriend op Ameland speelde tijdens een drukbezocht toernooi. En mijn laatste boompje - waarschijnlijk met drie oude studievrienden - moet ik in het vorig decennium hebben gelegd. Maar er is dus hoop. Mijn vriendin is onlangs benaderd om aan te schuiven voor een sessie met drie andere vrouwen. Ze wist tot dan van nel noch troef, maar dat is na één avond helemaal anders. In loze uren zit ze niet meer op Netflix maar op de vers geïnstalleerde klaverjasapp. En ik denk maar een ding: zou er niet nóg zo'n stel zijn zoals wij?

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek