Honderden vragen over verhuizing 50.000 kippen naar Doetinchem

DOETINCHEM - Bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland zijn 400 vragen binnengekomen over de geplande verhuizing van Kemper Kip. Een derde van de vragen heeft betrekking op de volksgezondheid. Kemper Kip is een bedrijf dat biologische kippen fokt.

Het is nu gevestigd in IJzevoorde. Daar staat het kantoor. De kippen staan bij pluimveehouders in het hele land. 

Longontsteking
Eigenaar Herman Kemper wil de dieren samenbrengen in een nieuwe vestiging ten westen van Doetinchem. Daar moet een bedrijf komen met 50.000 kippen, die in de open lucht gehouden worden. Het Doetinchemse college van B en W zei in 2015 ja tegen het plan. In 2016 zei de GGD Noord- en Oost-Gelderland dat de kippen beter binnen gehouden kunnen worden, vanwege de verspreiding van fijn stof. Een maand later verscheen er een onderzoek van het RIVM waar in stond dat mensen die binnen een kilometer wonen van een grote pluimveehouderij, 11 procent meer kans hebben op longontsteking. 

Scholen

Volledig scherm
© Antoon van Rossum

Juli 2017 besloot het Doetinchemse college dat er een onderzoek moest komen naar de gevolgen voor de volksgezondheid van de nieuwe vestiging van Kemper Kip. Pas als dat was afgerond, kon er een vergunning worden verleend voor het nieuwe bedrijf. Onderdeel van het onderzoek is een vragenronde voor de bevolking. Eind vorige week sloot de termijn waarbinnen vragen gesteld konden worden. Er kwamen 73 mails binnen bij de GGD, met samen 400 vragen. De vragen zijn afkomstig van mensen, bedrijven en scholen in Doetinchem, Wehl en het gebied er tussenin. ,,Een derde van de vragen gaat over de volksgezondheid", zegt Steven van der Lelie van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. ,,Met name over fijn stof, longziekten en geurhinder.’’

Alleen die vragen worden in behandeling genomen.

Bijeenkomst
Op woensdag 11 oktober is er een bijeenkomst waarvoor de vragenstellers worden uitgenodigd. Experts zullen dan antwoorden geven. Eigenaar Herman Kemper van Kemper Kip zal ook aanwezig zijn. Van de vragen en antwoorden wordt een rapport gemaakt, dat naar de gemeenteraad gaat. Die behandelt de verhuizing van Kemper Kip naar verwachting in december. 

Dilemma

Wethouder Ingrid Lambregts (ruimtelijke ordening) is niet verbaasd over het aantal vragen. ,,Het is een actueel thema. Ik ben blij dat de vragen gesteld zijn. Kemper Kip is een mooi bedrijf, maar het dilemma wordt zo ook zichtbaar.’’

Volledig scherm
Eigenaar Herman Kemper van Kemper Kip. © theo kock

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek