Volledig scherm
De Peking Express bij het bloemencorso in Beltrum van de groep De Vikings, een ontwerp van Bart Gunnewiek. Er zijn 180.000 dahlia's in verwerkt en de bouwtijd vergde twaalf weken. © Roel Kleinpenning

Hoog niveau en veel volk voor Festunique in Beltrum

videoBELTRUM - De corsowagens waren kleurrijk en het stond zwart van het volk in het hart van Beltrum. Festunique viel opnieuw in de smaak bij de toeschouwers. De combinatie van een spectaculair bloemencorso, verrassend straattheater en live muziek zorgden voor een uniek volksfeest in Beltrum. Een impressie van de dag in tekst en beeld.

Voorafgaand aan het corso genieten toeschouwers van een gevarieerd aanbod van straattheater en muziek. Met de act van Ale Risorio blijft het niet bij kijken. Het publiek wordt uitgedaagd om mee te doen. ,,Het is hier heel leuk, in elk land is het anders. Maar het publiek doet goed mee”, laat de Spaanse artiest in het Engels weten. Iets verder op legt Suikertante Jannie snel contact. Deze dame is zeker niet op haar mondje gevallen. Vanuit haar roze caravan maakt ze een praatje en bereidt ze suikerspinnen.

In hart van het kerkdorp staat het publiek rijen dik. De Bielemannen zorgen op het Mariaplein voor de openingsact van het corso. Aangemoedigd door het publiek en op muziek van Concordia hakken de bijlmannen uit Beltrum flink op een boomstam. ,,De Bielemannen zijn er om de koning en koningin van het vogelschieten te beschermen” legt voorzitter Edwin Bluemink uit. ,,Later zullen ze in de corso optocht snoep uitdelen aan de kinderen in het publiek.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De wagen van bouwgroep Wielderink bij het bloemencorso in Beltrum. De Jeepsafari is een ontwerp is van de hele groep en bevat 120.000 dahlia's. De bouwduur was zestien weken. © Roel Kleinpenning

Bloemen uitgewisseld

De bouw van de wagens lag dit jaar mooi op schema. ,,Dahlia’s zijn er dit jaar genoeg, heeft de bloemencommissie laten weten. Met de corsodorpen Rekken, Winterswijk, Lichtenvoorde en Vollenhove worden bloemen uitgewisseld zodat de bouwers voldoende van de gewenste kleur beschikbaar hebben. De hoeveelheid gewenste kleur lukt niet altijd dus dan wordt het improviseren. Elk jaar weer blijft het last minute werkt. Dit komt ook omdat sommige groepen al vroeg een keuze maken in kleurgebruik en dit kan invloed hebben op het beoogde eindresultaat”, vertelt Bluemink.

Op het corsopark bekijkt voorzitter van de corsocommissie Gerald Franken van een afstandje alle opgestelde wagens. ,,Een aantal weken geleden bij het maken van een ronde langs de wagenbouwers was ik al onder de indruk van de prestaties. De wagens zijn echt heel divers en elke wagen is uniek. De kwaliteit en het niveau is ook dit jaar weer hoger”, merkt Franken op. ,,De onderlinge uitdaging is groot tussen de bouwers. Dit komt tot uitdrukking in het resultaat. Blij dat ik niet in de jury zit”, zegt hij lachend.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De wagen 'Goal!' van groep De Slinge bij het bloemencorso in Beltrum. Ze ontwierpen de creatie zelf. Die bestond uit 118.000 dahlia's. De bouwduur vergde vijftien weken. © Roel Kleinpenning

'Mooie ervaring'

Quote

Ik kijk naar verschillende aspecten zoals de vormgeving, kleurverdeling, het idee en afwerking.

Birgit Davids (jurylid)

Voorafgaand aan het corso worden de wagens al beoordeeld door een jury. ,,Ik ben voor het eerst in Beltrum om te jureren”, vertelt Appie Meijnen uit Winterswijk. ,,Ik bouwde zelf 35 jaar mee aan corsowagens. En ik wil het nu eens van de andere kant bekijken. Als bouwer bekijk je een wagen toch anders en nu ervaar ik waar een jurylid naar kijkt. Dat is een mooie ervaring.’’

,,Toen ik het park op kwam dacht ik: Wauw dit is mooi. Het is geweldig om de wagens van dichtbij te bekijken”, geeft jurylid Birgit Davids uit Neede aan. ,,Straks kijk en luister ik in het publiek ook hoe zij reageren op de creaties.”

In het dagelijks leven is Birgit docent bloemsierkunst en jureert zij regelmatig voor Groei en Bloei. ,,Maar corsowagens beoordelen is toch anders. Ik kijk naar verschillende aspecten zoals de vormgeving, kleurverdeling, het idee en afwerking. En niet te vergeten de bewegende elementen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De Zwerkbal-creatie van de groep Dynamite tijdens het bloemencorso in Beltrum. De ontwerp was van Antoon Kormelink. Er werden 125.000 dahlia's in vewerkt. De bouwduur bedroeg twaalf weken. © Roel Kleinpenning

Kleurenpracht

Al ruim voor aanvang zitten Elly en Herman van de Brink uit Brummen op hun meegebrachte klapstoelen. ,,Het is mooi weer en we zijn op tijd gekomen. Ik verwacht echt mooie praalwagens”, vertelt Elly. ,,Echt heel knap hoe ze de wagens bouwen en op de ideeën komen. En dan die kleurenpracht, echt mooi.”

,,Echt geweldig, deze creaties”, laat Henriëtte Groot Enzerink uit Ruurlo weten. ,,Ik ben elk jaar present in Beltrum. Zo mooi om te zien hoe vrijwilligers deze resultaten neerzetten. Prachtig.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek