Volledig scherm
© DG

Hospice voor terminale patiënten

Zaterdag, 26 mei 2007 - TERBORG - Zorgorganisatie Azora begint bij verpleeghuis Antonia een hospice. Hier kunnen mensen terecht die in de stervensfase verkeren, maar niet thuis kunnen blijven om daar te overlijden.

Het hospice gaat op 18 juni open en is gevestigd op de vijfde verdieping van de voormalige zusterflat de Wienwei, pal naast het verpleeghuis.

Er worden drie appartementen ingericht. Behalve een bed staan er een koelkast, tweepitskooktoestel en magnetron. Daarnaast is er een eigen douche en toilet. "Er is genoeg ruimte om eventueel voor familie een extra bed neer te zetten", zegt coördinerend afdelingshoofd somatiek Wilma Ratering.

Het hospice is bedoeld voor mensen met een levensverwachting van niet langer dan drie maanden. "De praktijk bij dit soort afdelingen elders wijst uit dat de gemiddelde opnameduur zeven dagen is", aldus Ratering.

Met de komst van het hospice in Terborg heeft de regio rondom Doetinchem twee van deze voorzieningen. Doetinchem kent al Sravana, waar vijf mensen kunnen verblijven. Ratering: "Het bleek mogelijk om in deze regio nog drie tot vier plaatsen in te richten. Wij denken dat het voor mensen fijn is als ze in hun eigen omgeving kunnen blijven."

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek