Volledig scherm
Bezoekers van Huntenpop. © GinoPress B.V.

Huntenpop, festival voor Achterhoekers onder elkaar

videoULFT/SILVOLDE - Wie op weg is naar het festival, ziet vanaf de Slingerparallel dat Huntenpop één blijvende verandering ten opzichte van vorige jaren heeft ondergaan. Niet langer zijn alleen de oude gebouwen van de DRU decor van het tentencomplex, maar ook zes enorme hoogspanningsmasten van Tennet. 

De masten werden in de afgelopen maanden geplaatst. Ze noodzaakten de organisatie de camping te verplaatsen en het terrein nieuw in te delen. ,,De camping stond onder de draden en dat mocht niet’’, zegt Hajon Westerveld, voorzitter van Huntenpop. ,,Maar nu zag ik dat als je vanuit een bepaalde hoek foto's maakt van het hoofdpodium, je twee van die masten in beeld krijgt. Zint me niets. Misschien moeten we het volgend jaar nóg anders doen.’’

Het is de bezoekers een zorg. Huntenpop beleeft een van zijn succesvolste afleveringen van de afgelopen drie decennia. Massaal (er zijn zaterdag zeker 12.000 bezoekers) verzamelt het volk zich in de tenten en voor het hoofdpodium. Niet gehinderd door voorspelde plensbuien die bijvoorbeeld Doetinchem en Lichtenvoorde treffen, maar het festivalterrein sparen. Dat was in het verleden wel anders. De Huntenpopbezoeker weet dat een regenjas geen overbodige luxe is. Nu hangt die losjes geknoopt om de heupen.

De tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Huntenpoppubliek in afwachting van Kensington. © DE GELDERLANDER

Predikant

Bij de entree wacht de bezoekers een verrassing; ze lopen regelrecht in de armen van Gerjanne van der Velde, predikant te Silvolde. Ze staat hier met een stand van de Raad van Kerken, samen collega's van andere kerken in Oude IJsselstreek. Niet om een preek te houden trouwens. ,,Maar om mensen, vooral jongeren, die niet zo sterk in de schoenen staan een goed gevoel geven’’, zegt Van der Velde. Dat kan door als de kleine Bijbelse David een tennisbal te werpen naar de reus Goliath. Een beetje worp onthoofdt de kartonnen reus. ,,Ook mensen zonder problemen mogen gooien, hoor’’, zegt de predikante. 

Zwarte Cross

De Achterhoek is, met ook de Zwarte Cross, verwend met festivals. Toch zijn er - behalve dat de Zwarte Cross in totaal ruim tien keer zoveel publiek trekt - grote verschillen. Zo zit er achter de Zwarte Cross een professioneel bedrijf waarvan de eigenaren en de werknemers een salaris verdienen, terwijl Huntenpop drijft op vrijwilligers. 

Reünie

Daarnaast is de Zwarte Cross veel meer dan alleen een muziekfestival, zoals Huntenpop. Ook is Huntenpop vooral een feestje voor Achterhoekers onder elkaar. Op de Zwarte Cross komt het overgrote deel van de bezoekers van buiten de regio, op Huntenpop niet. ,,Het is een soort kermis, een reünie’’, zegt bezoeker Jonah Falke. Falke is een romanschrijver die pendelt tussen Amsterdam en Ulft en die, naar eigen zeggen, een wei verderop bij de Bontebrug opgroeide. 

Het is niet alleen een gevoel dat Huntenpop een feest van de Achterhoekers is. ,,Cijfers vertellen dat’’, zegt Bert Messing, programmeur van het festival. ,,Tussen de 70 en 75 procent van onze bezoekers komt uit de Achterhoek. Dat is onze basis. De meeste mensen komen uit de eerste ring: uit Doetinchem en Oude IJsselstreek. In de tweede ring - Winterswijk, Zutphen, Zevenaar - zit nog potentie. Daar zijn nog muziekliefhebbers die ons niet zo goed kennen.’’

Hinkepoot

Als kort voor 16.00 uur de zon doorbreekt tijdens het optreden van Navarone op het hoofdpodium, is duidelijk dat deze editie niet meer stuk kan. Hoogtepunt  Chef'Special moet dan nog komen. Zanger Joshua Nolet baart opzien door een groot deel van het optreden te verzorgen vanuit een rolstoel. ,,Enkel stuk door een potje voetbal op straat’’, vertelt de zanger het publiek. Dat verhindert de hinkepoot niet met zijn band - een combinatie tussen rap, funk en rock - een inspirerende show te geven. Hoofdact Kensington kan er daarna niet meer overheen. 

Volledig scherm
Kensington op het hoofdpodium. © DE GELDERLANDER

Op weg naar de auto na afloop zal menigeen toch nog het voordeel zien van de hoogspanningsmasten. Wie bij het parkeren een beetje in de gaten heeft gehouden onder welke mast halt is gehouden, vindt de bolide namelijk zonder al te veel zoeken terug. 

  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek