Volledig scherm
Cliënt Dorien Bergevoet op de vernieuwde revalidatieafdeling van Antonia waar een hardloopbaan op de vloer is aangebracht. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

In de startblokken om te revalideren bij Antonia in Terborg

TERBORG - Bewegen en oefenen staat voortaan centraal op de geheel vernieuwde revalidatie-afdeling van verpleeghuis Antonia in Terborg. Alles is erop gericht de cliënten zoveel mogelijk te activeren. Zodat ze sneller herstellen en weer naar huis kunnen.

Op de vloer van de vijfde verdieping van revalidatiecentrum Antonia staan de strepen en startnummers van een hardloopbaan, aan de muur hangen kolossale zwart-witfoto's van een hoogbejaarde sprinter en centraal gelegen is de oefenruimte met wandrek, fietsapparaten, elastieken en gewichten. Het is duidelijk: bewegen staat hier de hele dag centraal. 

,,Patiënten zijn nu veel actiever dan voorheen, toen dit vooral een verpleegafdeling was en het oefenen beneden in de oefenruimtes op de begane grond gebeurde", constateert fysiotherapeute Manon Hendriksen. ,,Doordat deze hele afdeling nu gericht is op revalideren, is het makkelijker om mensen te stimuleren." 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Dorien Bergevoet oefent voor de spiegel, begeleid door verzorgende Kirstin Woertman. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

De Wijde Blick, een van de drie revalidatie-afdelingen van Antonia, is onlangs volledig gerenoveerd en gerestyled. Geïnspireerd op het interieur van het KNVB-gebouw in Zeist is de complete inrichting op bewegen geënt. Zelfs de posters op de kamers verwijzen naar een actief leven, zoals kanovaren op de rivier of wandelen in de bossen.

Elke beweging is revalideren, zo luidt de visie. Hoe meer iemand wordt gestimuleerd te bewegen en te oefenen, hoe vlotter de revalidatie verloopt en hoe sneller iemand weer naar huis kan. Niet alleen tijdens gerichte therapie, maar ook zonder begeleiding kunnen patiënten oefenen wanneer ze willen. Tevens doen ze zoveel mogelijk dagelijkse handelingen zelf; de verzorging heeft geleerd de handen op de rug te houden. 

Dorien Bergevoet vindt de nieuwe afdeling prachtig. Twee maanden geleden is bij haar een been geamputeerd, in Antonia leert ze zich met die nieuwe situatie te redden. ,,Zodat ik straks weer terug kan naar mijn huis in Ulft", zegt ze. ,,Hier doe ik alles zelf: het bed opmaken, douchen, in alles word ik geactiveerd. Ook doe ik veel oefeningen met mijn stomp, ik leer lopen langs het looprek en ik kan op de fietstrainer fietsen met één been."

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Dorien Bergevoet oefent op de fietstrainer, begeleid door verzorgende Kirstin Woertman. Ook Henk Stouwdam is aan het oefenen, met rechts fysiotherapeute Manon Hendriksen en staand manager Wilma Ratering. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

De Wijde Blick herbergt voornamelijk patiënten die revalideren na een orthopedische operatie aan bijvoorbeeld knie of heup of bij wie een ledemaat is geamputeerd. Sinds de renovatie hebben ze de beschikking over eenpersoonskamers met eigen sanitair en een pantry met koelkast voor het zelf maken van het ontbijt, koffie of thee en het doen van de afwas. 

De afdeling en de kamers hebben een moderne, hotelachtige uitstraling, om de tijdelijkheid van het verblijf te benadrukken. ,,Cliënten waarderen de privacy", zegt manager Wilma Ratering. ,,Alleen wie gebaat is bij een gezamenlijk proces eet samen in de ontmoetingsruimte, anderen eten in hun studio."

,,Daarmee laat je mensen nóg zelfstandiger zijn, zoals ze thuis gewend zijn", zegt verzorgende Kirstin Woertman. ,,Voor de ontspanning zoeken ze elkaar in de ontmoetingsruimte op, verder oefenen ze zoveel mogelijk de thuissituatie."

Henk Stouwdam bevalt dat goed. De Zelhemmer herstelt in Antonia van een bekkenbreuk en een longontsteking. ,,Ik moet aansterken en voorzichtig leren mijn heup weer te belasten. Dat doe ik voornamelijk met de fietstrainer. Ook loop ik al weer kleine stukjes met de rollator", zegt hij. Hij ervaart de afdeling als heel motiverend. ,,De hele entourage is hier mooi. Ze moeten me hier eerder afremmen."

Volledig scherm
Een van de nieuwe kamers van revalidatie-afdeling De Wijde Blick van Antonia in Terborg. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek