Volledig scherm
PREMIUM
Pat Williams (links) op de plek waar 28 maart 1945 haar oudere broer Bill Baxendale de dood vond. Baxendale en vier maten kwamen te liggen in een veldgraf in de tuin van de boerderij van Sewalt, waar de tank strandde. Toni (rechts) en Francis Sewalt - toen 7 en 4 jaar oud - bekommerden zich onder meer om het graf. © Jan Ruland van den Brink

In het Engelse Timperley staat een huis dat 'Megchelen' heet

MEGCHELEN - Ruim 73 jaar na dato bezoekt Pat Williams (87) de plek bij Megchelen waar haar acht jaar oudere broer Bill Baxendale op 28 maart 1945 sneuvelde. De betrokkenheid in het grensdorp ervaart ze als een warm bad.  

Was de heg bij de boerderij van Sewalt aan de Julianaweg bij Megchelen op 28 maart 1945 net zo metershoog was geweest als nu, dan had het Duitse geschut waarschijnlijk de Britse Shermantank niet gezien. Nu troffen in de vooravond twee Duitse granaten, geschoten vanaf de Uilenweg, de om de boerderij manoeuvrerende tank vol in de zij. De drie mannen in het koepelgeschut sneuvelden en ook de 21-jarige tankchauffeur Bill Baxendale. 

Volledig scherm
Archief Pieter Stolte. © De veldgraven onder de heg bij boerderij Sewalt.

Ruim 73 jaar later staat Pat Williams (87) bij de heg, die de tuin scheidt van de weg naar Gendringen. Samen met de zusjes Francis en Toni Sewalt (toen respectievelijk 4 en 7 jaar) bekijkt ze de plek waar haar broer Bill samen met zijn drie maten tijdelijk is begraven in een veldgraf bij de heg. Op oude foto's van de graven is te zien dat de heg toen aanzienlijk lager was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek