‘In het voetspoor van Heuvel’ uitgeroepen tot Beste boek

ZELHEM - Het boek ‘In het voetspoor van Heuvel’ van de redacteuren Henk Harmsen en Wim van Heugten is zaterdagmiddag bij de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers verkozen tot Beste boek Achterhoek en Liemers 2017. 

Volledig scherm
De cover het winnende boek. © DG

Deze wedstrijd werd georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek en Liemers, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. ,,Dit verrast me zeer’’, reageerde voorzitter René Nijhof van de Studiekring Meester Heuvel blij verrast. Hij nam de prijs in ontvangst. ,,Gelet op het thema natuur had ik verwacht dat een natuurboek de prijs zou winnen.’’

In Zelhem werd ook het boekenweekgeschenk Flonkergood gepresenteerd. Het thema van Flonkergood, de bundelverhalen in de streektaal, is dit jaar ‘Natuur en landschap’. De Boekenweek Achterhoek en Liemers duurt tot 10 maart.

Mede-auteur van het boek Henk Harmsen ontvangt de ereprijs postuum. De voormalig redacteur van De Gelderlander 
overleed eind januari plotseling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadse Fratsen: Schaaktafel
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Schaakta­fel

    Ze hebben ons laatst twee schaaktafels geschonken. Een ervan staat in de binnenstad bij de fontein. Ik was er nog niet geweest en om er wat gevoel bij te krijgen ben ik er net naar toe gefietst. Er werd niet geschaakt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wel zat een paar meter verderop een man op een stenen muurtje. Voorovergebogen ondersteunde hij zijn hoofd met zijn handen. Een houding die wij schakers goed kennen. Toen ik hem voorbij fietste en halt hield bij de schaaktafel, stond hij op. Misschien stoorde ik hem in zijn gedachten. Ik kwam eens op een plein bij een metrostation in Boedapest waar tafel aan tafel werd geschaakt. Gewoon in de buitenlucht en voor geld. Later was ik eens in een stad in Oekraïne en liep op een zondagmiddag nietsvermoedend het park in tegenover het hotel. Binnen drie minuten was ik verwikkeld in een spannende partij. In het park werd bank na bank geschaakt. Zelf heb ik ook een schaaktafel. Jaren geleden gekocht in een antiekzaak die veel van zijn handel uit het voormalige Oost-Europa haalde. Ik heb er nooit een partij op gespeeld. Hoeft ook niet. Een schaaktafel kan ook worden gebruikt om drankjes op te zetten. Of als onderzetter voor een bloemstuk. Ik zie dat de schaaktafel bij de fontein pas een kleine - maar niet heel grondige - schoonmaakbeurt heeft ondergaan. Waarschijnlijk een reiniging door een speelster van onze club die om de hoek van de tafel woont. Ze berichtte erover op Facebook. Eerst vertelde ze over mensen die de tafel hadden gebruikt om een patatje te eten. En afgelopen weekeinde is er een baby op verschoond. In beide gevallen begreep ik dat niet alles was opgeruimd. De niet heel grondige schoonmaakbeurt verraadt ergernis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek