Volledig scherm
Burgemeester Otwin van Dijk en zijn vrouw Karin leggen een krans bij het oorlogsmonument, geflankeerd door twee leerlingen van basisschool Meeander Heelweg. © DE GELDERLANDER

Indrukwekkende stilte in de ijzige kou bij oorlogsmonument

VARSSEVELD - Terwijl de wind guur waait zijn er toch ongeveer honderd mensen afgekomen op de jaarlijkse herdenking op Rademakersbroek. Vrijdag herdachten zij bij het oorlogsmonument in Varsseveld het doodschieten van 46 gevangenen door de Duitsers, op 2 maart 1945.

In de verwarmde tent op het erf van de familie Luimes aan de Rademakersbroek was het goed toeven. Vanwege de kou was de herdenking dit jaar naar binnen verplaatst. ,,Uw aanwezigheid geeft aan hoe belangrijk het is dat we herdenken. En dat u met zovelen bent geeft een warm gevoel’’, zei burgemeester Otwin van Dijk bij zijn openingstoespraak.

Persoonlijk verhaal

Volledig scherm
Leerlingen van de Meeander Heelweg in de verwarmde tent. © DE GELDERLANDER

Die woorden waren warm, maar werden ver overtroffen door het verhaal van Kirsten Zimmermann. Haar oudoom Wim Gerritsen, broer van haar oma, was één van de gevangenen uit de  Kruisberg in Doetinchem, die door de Duitsers naar Rademakersbroek werden gebracht en doodgeschoten. ,,Mijn oma wist na de bevrijding niet beter dan dat haar broer Wim zou terugkeren. Dat gebeurde niet. De grootste klap kwam voor haar dus na de oorlog’’, vertelde Zimmermann.

Na dat indrukwekkende relaas verplaatste de herdenking zich naar buiten, voor de kranslegging, een minuut stilte en het Wilhelmus. Leerlingen van basisschool Meeander uit Heelweg legden bloemen bij het monument. Die vergezellen nu het graan, dat in 1946 apart geoogst werd op de akker waar de 46 mannen een jaar eerder werden doodgeschoten. Volgens de overlevering groeiden de stengels hoger dan het omliggende graan op het perceel, gevoed door het bloed van de gesneuvelden.

Vlag in top

Volledig scherm
De vlag bij het oorlogsmonument wordt terug in top gehesen. © DE GELDERLANDER

Zij leven door in de graankorrels, beschermd door een glazen stolp. En door de vlag, die na de herdenking weer fier in top is gehesen. Opdat zij niet vergeten worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek