Volledig scherm
Het vernieuwde plan voor de biovergister op de Laarberg. © Oost Gelre

Informatiebijeenkomst bioraffinagefabriek Laarberg

GROENLO - Het aangepaste plan voor de biovergister op bedrijventerrein Laarberg bij Groenlo wordt  maandag 26 maart (19.30 uur) tijdens een openbare informatieavond in de Mattelier in Groenlo toegelicht. De provincie Gelderland, verantwoordelijk voor de procedure, bereidt op dit moment de ontwerpvergunning voor het Duitse bedrijf RMS , vertegenwoordigd door Van Westreenen, voor. 

 De verwachting is dat rond 26 maart de ontwerpvergunning gepubliceerd kan worden. Op deze informatiebijeenkomst wordt de ontwerpvergunning en de verdere procedure toegelicht.

Het bedrijf RMS wil op Laarberg mest vergisten en onder andere verwerken tot duurzame energie. Al in 2014 is dit door de gemeente Oost Gelre vastgelegd in het bestemmingsplan voor de Laarberg. Het bedrijf RMS heeft daarna op 29 maart 2017 een vergunningaanvraag ingediend om op die plaats de bioraffinagefabriek te vestigen. Deze vergunningaanvraag is namens de provincie Gelderland  behandeld door twee omgevingsdiensten, de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).

Bioraffinage

In de installatie voor bioraffinage wordt straks vloeibare mest, afkomstig van veehouderijen, samen met een aantal andere organische materialen (berm-/natuurgras en vaste mest) vergist en verwerkt tot duurzame energie, zoals groen gas. Het vrijkomende digestaat wordt verwerkt tot mineralen (ammoniumsulfaat), een droge vaste fractie (pellets) en schoon water.

Voor de aanvraag in 2017 zijn door het bedrijf diverse onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, geur en geluid. Die zijn getoetst en beoordeeld door de ODRN, de gemeente Oost Gelre, de Veiligheidsregio en het Waterschap. 

Tijdens de informatieavond worden alle aspecten van de ontwerpvergunning toegelicht. De avond begint met een algemene uitleg, waarin ook wordt ingegaan op aspecten als geur, veiligheid en handhaving. Na deze inleiding is er gelegenheid om specifieke vragen te stellen aan de deskundigen van de ODA en de ODRN. 

Verzet

Er is verzet vanuit de lokale bevolking tegen de komst van de mestvergister op de Laarberg. De tegenstanders bundelen de krachten in de Stichting Megavergister Nee en zijn van zins de procedure zolang mogelijk te traineren en zo mogelijk te torpederen.    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek