Volledig scherm
Deze meiden chillen even na al het dansen op Festivaart 2017. © theo kock

Ingrijpen bij geluidsoverlast van festivals bij DRU is nu mogelijk

ULFT - De festivals Festivaart en Coverland hadden afgelopen jaar niet gehouden mogen worden. In de vergunningen stond namelijk niet hoeveel geluid er maximaal gemaakt mocht worden bij de muziekfestivals, in een weiland grenzend aan het DRU Park in Ulft.

Bij overschrijding van het aantal decibellen was handhaving niet mogelijk geweest. De vergunningen voor Festivaart en Coverland 2017 zijn daarom met terugwerkende kracht vernietigd door de rechtbank in Arnhem.

Maurits Gemmink had de zaak aangespannen en heeft met de uitspraak zijn doel bereikt. ,,Namelijk dat de gemeente nu kan ingrijpen als het geluid te hard is. Dat dit vorig jaar niet zo was, is natuurlijk curieus’’, zegt de inwoner van Ulft, wiens huis op iets meer dan 400 meter van het festivalterrein staat. Hij zegt dat hij de zaak bewust na afloop van de festivals heeft aangespannen, om afgelasting van de feesten te voorkomen.

Volledig scherm
De ene drinkt een bietje, een ander belt op Coverland. © Jan Ruland van den Brink

Geluidseisen
Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank heeft burgemeester Otwin van Dijk voor dit jaar wél maximale geluidseisen opgenomen in het evenementenbeleid. Met 75 decibel, gemeten op gevels van huizen in de omgeving, is dat gelijk aan het landelijke niveau.

Daar blijven de festivals onder, blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst Achterhoek vorig jaar. Destijds is maximaal 69 decibel gemeten, vergelijkbaar met het geluid van een loeiende stofzuiger.

Volume terug

Organisator Gijs Haccou van Festivaart en Coverland, die dit jaar zijn opgenomen in de nieuwe driedaagse Hemelvaartfeesten, kent de uitspraak van de rechtbank. Volgens hem heeft zich afgelopen jaar niemand gemeld met klachten over geluidsoverlast. 

Quote

Als we boven het geluidsni­veau komen, draaien we het volume terug.

Gijs Haccou, organisator

Hij maakt zich geen enkele zorgen over het komende jaar, als de gemeente wél kan handhaven met de geluidseisen uit het nieuwe evenementenbeleid in de hand. ,,We zitten al jaren onder de landelijke norm. Dat blijkt ook uit metingen die we nog vóór het festival laten doen door een expert die we daarvoor inhuren. Als we toch boven het geluidsniveau komen, draaien we het volume terug.’’

Bij de gemeente Oude IJsselstreek kon maandag niemand een inhoudelijke reactie geven op de uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek