Volledig scherm
PREMIUM
De mannen die het werk aan de bomen uitvoeren. Van links naar rechts Wilco Klein-Tiessink, Martijn Bullée, Sven Brouwer en Freek Vreeman. Foto Menno Pols/DG © Menno Pols/DG

Intimidatie en bedreiging bij strijd om de bomen in de Achterhoek

Actievoerders die boomzagers belagen, boomzagers die werken onder politiebegeleiding. Hoe de strijd om de bomen in de oostelijke Achterhoek in drie jaar tijd escaleerde.  

Het is 26 februari van dit jaar. Aan de Toldijk in Sinderen zijn werknemers van aannemer Bullée uit Breedenbroek bezig met het kappen van eiken. Hun wortels drukken het asfalt van de weg omhoog waardoor volgens de gemeente Oude IJsselstreek een gevaarlijke situatie ontstaat. De boomverzorgers bevinden zich op hoogte, in de bak van een hoogwerker. 

Intimiderend

Het terrein is afgezet met borden en hekken. Onbevoegden mogen daar niet langs, dat is te gevaarlijk in verband met takken en stukken stam die naar beneden vallen. Plotseling zijn daar de actievoerders. Ze lopen langs de borden en hekken en stappen de werkplek op. Daarmee zijn ze in overtreding. Het werk wordt meteen stilgelegd. 

Een van de actievoerders klimt op de kraan die bestuurd wordt door de jonge kraanmachinist-in-opleiding Sven Brouwer (21). ,,Ze stak haar hoofd door het raam en riep dat we moesten ophouden’’, zegt Brouwer. ,,Als we niet meteen stopten, zou ze onze spullen slopen. Het was zeer intimiderend.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Muziek en cabaret in nieuw theaterseizoen DRU
    PREMIUM

    Muziek en cabaret in nieuw theatersei­zoen DRU

    ULFT - Kindervoorstellingen, klassieke muziek, cabaret, popmuziek, ballet, moderne dans. In de Dru Cultuurfabriek in Ulft gaat dit weekeinde het nieuwe theaterseizoen van start. Bekende namen zijn onder meer Viggo Waas, Daniel Lohues en Paul Haenen, maar er is ook ruimte voor een lokale vereniging als het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Vanwege het tienjarig jubileum van de DRU zijn er veel artiesten die met een jubileumtour langskomen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek