Volledig scherm
De zonkracht gaat voor het eerst dit jaar naar 5-6, waardoor je binnen 20 minuten kunt verbranden. © ANP

'Je kunt morgen binnen 20 minuten verbranden'

Morgen genieten van de zon? Insmeren dan maar! Tijdens de eerste uren van de middag is er namelijk voor het eerst dit jaar sprake van zonkracht 5-6. Dit betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in 20 minuten kan verbranden.

Dat meldt Weeronline. Volgens de meteorologen bouwt een hogedrukgebied zich morgen op boven Nederland en krijgen we daardoor een volop zonnige dag. 

Met name in de eerste uren van de middag doe je er verstandig aan je huid goed in te smeren als je langere tijd in de zon vertoeft. Voor het eerst dit jaar wordt een uv-index van 5-6 verwacht. Dit is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt en wordt ook wel zonkracht genoemd.

Verbranden

Quote

De huid kan al in 20 minuten verbranden.

Weeronline

'Zonkracht 5-6 betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in circa 20 minuten kan verbranden', stelt Weeronline. 'Ook op woensdag, donderdag en vrijdag zal tussen 12.00 en 15.00 uur de uv-index 5-6 zijn. De hoogste waarden vinden we in het zuiden.'

Waar het dinsdag 'slechts' zo'n 20 graden wordt, zijn voor woensdag temperaturen van maar liefst 25 tot 27 graden voorspeld voor Oost-Nederland. Donderdag wordt het mogelijk nóg warmer. Ook op vrijdag kan het in de zuidoostelijke helft zomers warm worden met maxima van 25 tot 27 graden. Ter vergelijk: normaal ligt de middagtemperatuur half april tussen 10 en 14 graden.

Hooikoorts

De oplopende temperaturen hebben ook effect op hooikoorts-patiënten. Zij moeten rekening houden met een toename van het aantal pollen in de lucht. In Flevoland en grote delen van Overijssel en Gelderland worden volgens Pollennieuws.nl 'redelijk veel' pollen verwacht. In de meest oostelijke delen van Overijssel en Gelderland zijn dat er zelfs 'veel'.

Weekend

In het weekend wordt het een stuk minder warm met verwachtingen van 18 tot 21 graden landinwaarts. Er kan af en toe wat bewolking overdrijven, maar het blijft waarschijnlijk droog en de zon is nog steeds veel te zien. Volgende week krijgen we mogelijk een overgang naar wisselvallig en fris lenteweer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Harde kern Ajax-fans massaal naar Doetinchem om kampioensfeest te vieren, met of zonder wedstrijdkaartje

    Harde kern Ajax-fans massaal naar Doetinchem om kampioens­feest te vieren, met of zonder wedstrijd­kaartje

    Doetinchem moet zich op gaan maken voor een Amsterdamse invasie, als het aan de F-Side ligt, de harde kern van Ajax-supporters. Zij willen daar hun eventuele kampioenschap vieren, ook al hebben ze geen kaartje voor de wedstrijd. Ze vinden dat ze te weinig kaarten krijgen voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap en zijn boos dat de wedstrijd is verplaatst. Drie jaar geleden kwamen Ajax-supporters ook hun kampioenschap ‘vieren’, dat ging toen helemaal mis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek