Volledig scherm
Kees Telder. © Frederique Charbon

Kees Telder stapt op als wethouder van Doetinchem

DOETINCHEM - Kees Telder (D66) stapt op als wethouder van de gemeente Doetinchem. De aanleiding is dat de raadsleden Henri-Georges Moïze de Chateleux en Willem Traag uit D66 stappen en een nieuwe partij oprichten. Daarmee verdwijnt D66 in elk geval tot de komende verkiezingen uit de Doetinchemse raad.

,,Dan ben ik dus wethouder van een partij die niet langer is vertegenwoordigd in de raad’’, zegt Telder. ,,Dat is principieel niet juist en niet netjes naar de kiezer. Want ik werk voor de samenleving. Bovendien ben ik gevraagd om wethouder te worden door de fractie. En die fractie is er niet meer.’’

Formeel had Telder kunnen aanblijven als wethouder. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mag een wethouder door als de partij die hij vertegenwoordigt, verdwijnt uit de raad. Telder heeft niet overwogen de resterende vier maanden tot de verkiezingen (in maart) uit te zingen als wethouder. 

Ingelast

Moïze de Chateleux en Traag hebben dinsdag hun besluit te vertrekken bij D66 kenbaar gemaakt via een mail naar burgemeester Mark Boumans. Dinsdagavond is er een ingelaste vergadering met de fractievoorzitters over dit onderwerp. Het tweetal vertrekt naar eigen zeggen omdat het zich beknot voelt door bet bestuur van de partij in Doetinchem. 

De achterliggende factor lijkt de lijsttrekkerstemming in mei van dit jaar. Daarbij kozen de leden bij meerderheid voor de jonge Jorik Huizinga in plaats van Moïze de Chateleux, die al sinds 2006 fractieleider van de partij is. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek