Volledig scherm
© ADN Beeldredactie

Kinderombudsman doet onderzoek naar kinderen die op campings leven

WINTERSWIJK/ NIJMEGEN - De Kinderombudsman doet onderzoek naar het leven van kinderen die op een camping wonen. De organisatie wil in beeld hebben hoeveel kinderen op een camping wonen en in welke omstandigheden. ,,Daar heeft nu niemand een beeld van’’, zegt een woordvoerder van De Kinderombudsman. ,,We weten niet om hoeveel kinderen het gaat, wel hebben we signalen ontvangen dat de omstandigheden niet altijd goed zijn.’’

Kinderen die op een camping leven zitten daar om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld omdat hun ouders arbeidsmigranten zijn of omdat hun ouders schulden hebben en uit huis zijn geplaatst. Ook het woningtekort speelt een rol, na een scheiding vinden ouders niet altijd meteen een geschikte, betaalbare plaats om te leven. 

 ,,Het leven op een camping hoeft niet verkeerd te zijn, want je kunt er  in principe prima leven’’, zegt de woordvoerder van de Kinderombudsman. ,,Maar er zijn campings waar criminele activiteiten plaatsvinden en de huisvesting niet goed is.’’

Winterswijk

Onlangs werden een 35-jarige man en een 35-jarige vrouw uit Duitsland veroordeeld tot celstraffen van drie jaar, omdat zij hun achtjarige zoon mishandelden en verwaarloosden op een camping in Winterswijk. De mishandeling kwam aan het licht in de zomer van 2017, toen de sterk vermagerde jongen werd betrapt tijdens het stelen van voedsel van andere campinggasten.

In diezelfde periode werd de camping 'Fort Oranje' in het Brabantse Rijsbergen ontruimd. Daar woonden 120 kinderen waarvan de politie over zeker 50 kinderen een zorgmelding deed. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek