Volledig scherm
Jan Willem Hoopman kijkt toe hoe kunstenares Judith Woordes de laatste hand legt aan de metersgrote wandschildering in de kantine van zijn bedrijf in IJzerlo. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER

Kleurrijk spektakel in kantine Hoopman komt weer tot leven

videoIJZERLO - De metersgrote muurschildering van Harry Dercksen in de kantine van Hoopman Machines in IJzerlo is gered. Het kunstwerk is uitbundig, kleurrijk en groot. Al meer dan 35 jaar. Maar de kleuren vervaagden, er verschenen scheuren in de muur. 

De Winterswijkse kunstenares Judith Woordes kreeg opdracht van Hoopman om de muurkunst te restaureren. Na een eerste voorzichtige poging bleek al snel dat de muur toe was aan vervanging. De gaten vielen als vanzelf in de door het personeel zo geliefde kunstwerk. Afbreken was geen optie. Daarvoor had de schildering inmiddels te veel emotionele waarde.

Maar wat dan? Uiteindelijk werd gekozen een compleet nieuwe muur te plaatsen voor het origineel, om vervolgens een replica te maken. ,,Op die manier blijft het oorspronkelijke werk behouden. Ook al kunnen we het origineel zelf niet meer zien, het werk blijft zichtbaar", glimlacht Jan Willem Hoopman.

De kunstenares is ruim acht dagen bezig geweest met de klus. Met een grote projector werd het kunstwerk geprojecteerd op een witte muur, waarna Woordes is gaan tekenen en schilderen. 

Trots

Hoopman is blij met het resultaat. ,,Dit kunstwerk is een initiatief geweest van mijn vader Bram. Hij was nogal spontaan in zijn ideeën en dit is daar wel een mooi voorbeeld van. Mijn vader kende Harry Dercksen, die ook schilderingen heeft gemaakt voor de Zuiderkerk in Aalten en dit is het resultaat. Ik ben er best trots op."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek