Volledig scherm
Een Apache van defensie boven een boerderij in de Fraterwaard in Doesburg. © Jan Ruland van den Brink

Koeien vluchten en geven minder melk door heliherrie

videoHALLE/ HENGELO - Boeren in Oost-Nederland balen flink van de helikopteroefening van defensie, die deze week is begonnen. Dieren in de stallen schrikken van het geluid en willen op de vlucht slaan. Een struikelpartij op de gladde roostervloer is daarbij zo gemaakt.

Volledig scherm
Een Apache van defensie tijdens de laagvliegoefening. © Jan Ruland van den Brink

,,Een koe weegt 600 kilo. Je kunt je wel voorstellen wat voor smak ze maken’’, zegt Trudy Wolsink, melkveehouder in het Achterhoekse Halle.

Het ergert boeren vooral dat de legerhelikopters de stallen rakelings passeren en er soms zelfs minutenlang boven hangen. ,,Prima dat Defensie oefent, maar hou rekening met de dieren. Die heli's maken enorme herrie en de koeien raken daardoor erg van slag’’, zegt Wolsink.

,,Woensdagavond vloog er een op nog geen vijf meter over de stalnok. En boven de stal maakte de helikopter een draai, waardoor de herrie en trillingen mijn koeien nog langer stress bezorgden’’, vult melkveehouder Maarten Harmsen uit Hengelo aan.

Bekijk in deze video van Je doet het in de Achterhoek hoe laag de legerheli's vliegen. Tekst gaat verder onder de video.

Elk van de 110 koeien van Harmsen geeft daardoor elke ongeveer 1,5 kilo minder melk, op een dagproductie vaan iets meer dan 30 kilo. ,,Maar om die economische schade gaat het me niet eens, wel om het welzijn van de dieren. De koe laat de melk slechter schieten, wat tot uierontsteking kan leiden. En door de stress voelen ze zich gewoon niet lekker, een koe heeft rust nodig.’’

'Essentiële training'

Oefeningsleider Jorik ter Veer van Defensie snapt de klachten, maar zegt tegelijk dat het laagvliegen essentieel is om piloten te trainen. ,,Om niet gezien te worden, moet je de heli als het ware verstoppen achter bebouwing. Ook kun je daarmee een verrassingseffect creëren. Als we dat niet trainen, zijn we niet goed voorbereid op missies in het buitenland’’, legt de luchtmachtcommandant uit.

Quote

Als we niet trainen, zijn we niet goed voorbereid op missies in het buitenland.

Jorik ter Veer, luchtmachtcommandant

Dat heli's boven stallen stilhangen, is volgens hem niet de bedoeling. ,,Als piloten dat bewust doen moeten we met ze praten, want we instrueren ze om dat niet te doen.’’

Overlast is echter niet te voorkomen, zegt de luitenant-kolonel. ,,We beseffen dat mensen en dieren kunnen schrikken van de geluidsoverlast die we veroorzaken. We proberen daarmee rekening te houden, door bebouwing zoveel mogelijk te vermijden. Dat lukt niet altijd.’’

Dat blijkt, want behalve uit Halle en Hengelo komen er klachten uit Arnhem, Doetinchem, Ruurlo, Silvolde en Zelhem. In Velswijk ging het nog goed toen één van de heli's een duikvlucht maakte boven een paardenwei. Maar vijftien kilometer verderop, in Westendorp, sloegen paarden op hol. Eén van de dieren brak daar zelfs door de omheining.

Tientallen klachten

Het zijn slechts een paar van de tientallen klachten uit voornamelijk de Achterhoek. Die van Wolsink zit daar ook bij, zij heeft er nog geen reactie op gehad. Via Twitter kreeg ze al wel een antwoord: 'Beste Trudy, vervelend dat jij en je koeien hier last van hebben. Oefenen hoort bij ons werk en houdt onze vaardigheden op peil'.

Wolsink vindt het een neerbuigende reactie. ,,Het gaat niet om mij en mijn koeien, maar om het bedrijfsbelang van alle boeren. Dat wordt hiermee als klein leed weggezet, maar onze dieren zijn wel ons inkomen en daar lijkt Defensie aan voorbij te gaan.’’

Volgens de Hengelose boer Harmsen is de oplossing simpel. ,,Bouw een nepdorp en ga daar oefenen met de heli's, dan heeft niemand er last van. Maar blijf weg bij onze stallen en laat de koeien met rust.’’

Poll

Nederland is te dicht bevolkt voor grootschalige legeroefeningen

  • Eens (0%)
  • Oneens (0%)
0 stemmen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek