Volledig scherm
De Polweg in Wichmond. © De Gelderlander

Koolen focust zich op stal met 388 runderen

WICHMOND - Het bedrijf Dutch Dairy Genetics van Kees Koolen is dichterbij de bouw van een boerderij met 388 runderen aan de Polweg in Wichmond. Een jaar geleden werd een uitbreidingsverzoek nog afgewezen, maar nu wil het college van de gemeente Bronckhorst 'in principe' meewerken.

Er zijn volgens wethouder Arno Spekschoor een aantal redenen om dit keer wel in te stemmen met twee stallen voor 200 stuks vrouwelijk jongvee, 138 melkkoeien en 50 fokstieren. Zo heeft de Raad van State beoordeeld dat er geen sprake is van een intensieve veehouderij, die niet is toegestaan. Het plan voldoet volgens de gemeente aan alle eisen, ook op bijvoorbeeld het gebied van milieuwetgeving. 

Tweede en derde fase

Koolen heeft al toestemming voor het bouwen van een stal voor 70 melkkoeien en 20 fokstieren, maar wil hiermee wachten totdat de tweede fase - met nog eens 298 runderen erbij - ook akkoord is. Of de veehouderij bij 388 runderen blijft, is de vraag. De Raad van State werkte in juli niet mee aan de aanvraag voor een natuurbeschermingswetvergunning voor zo'n 1.150 runderen, die nodig is voor nóg een uitbreiding. Volgens Schiphorst is deze zogenaamde fase drie niet aan de orde. ,,We hoopten met die vergunning alleen wat ruimte te hebben voor de toekomst. Maar zeker niet op korte termijn."

Uitkopen

Ondertussen lopen er ook nog steeds gesprekken over een overname van Koolens perceel door buurtbewoners. Schiphorst spreekt van 'constructieve gesprekken', maar weet niet of de partijen eruit gaan komen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek