Krijgt de Achterhoek een echte prins?

HUMMELO - De Achterhoek, en de rest van Nederland, kan er binnenkort zo maar een nieuwe Koninklijke Hoogheid bij hebben. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. 

Hugo Klynstra, zoon van Brigitte Klynstra uit Hummelo en prins Carlos - oudste zoon van prinses Irene - , heeft in 2015 al de achternaam van zijn vader opgeëist en daarbij behorende adellijke titulatuur. De rechtszaken daarover naderen het laatste oordeel als de Raad van State zich maandag buigt over die eis. 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Prins Carlos de Bourbon de Parme en zijn vrouw Annemarie Gualtherie van Weezel, samen met twee van hun drie kinderen. © ANP

De nu 21-jarige Hummelose Hugo zal zich, als de hoogste bestuursrechter hem in het gelijk stelt, naar alle waarschijnlijkheid Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme mogen noemen, aldus de Volkskrant.

Vaderschap
Hoe dat kan? Hugo Klynstra is het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernhard als hij op 20 januari 1997 wordt geboren. Hij is de zoon van prins Carlos, die op zijn beurt de zoon is van prinses Irene (de zus van prinses Beatrix) en de Spaanse prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme.

Klynstra's moeder is Brigitte Klynstra uit Hummelo. Brigitte en Carlos zijn jeugdvrienden. Ze trouwen niet, maar Brigitte krijgt wel een kind met prins Carlos. Ze voedt het alleen op en wil ook niet dat de prins zich met de opvoeding bemoeit. Carlos betwist niet dat het kind van hem is, maar erkent het niet. Bij de rechtbank is wel zijn vaderschap vastgelegd.

De troon

De geboorte wordt stilgehouden maar lekt uit. Als Hugo Klynstra in 2015 18 jaar wordt zoekt hij erkenning en eist de achternaam van zijn vader op. Daar horen adellijke titulatuur en aanspraken bij. Recht op de troon heeft hij niet. Prinses Irene trouwde in 1964 zonder toestemming van het Nederlandse parlement en dus heeft ook Klynstra's vader Carlos geen aanspraak op de troon.

Koninklijk Besluit

Toenmalig minister Ad van der Steur kent het verzoek toe. Carlos dient een bezwaarschrift in tegen de eis van zijn zoon uit Hummelo, maar dat bezwaar wordt ongegrond verklaard. Het omzetten van die ministeriële beschikking naar een Koninklijk Besluit vecht Carlos ook aan, de rechtbank in Den Haag stelt hem echter in  het ongelijk. Uiteindelijk dient de zaak nu voor de Raad van State. Die zitting vindt maandag achter gesloten deuren plaats.

Als het Koninklijk Besluit is getekend is de naamswijziging van Hugo Klynstra uit Hummelo definitief.

Hummelo

Hugo Klynstra woonde zijn jeugd bij zijn moeder in het buitengebied van Hummelo, vlakbij het landgoed van zijn stiefopa, de Graaf van Rechteren Limpurg. Hij ging naar basisschool de Bongerd in buurdorp Hoog-Keppel en volgde zijn middelbare school in Zutphen.

De familie doet mee in het Achterhoekse leven, zeggen ze in het dorp. Zij bezoeken de plaatselijke kermis altijd samen. Zijn stiefopa heeft dan een belangrijke ceremoniële functie. Hugo en zijn moeder zijn bovendien regelmatig terug te vinden in het plaatselijke restaurant de Gouden Karper. In het dorp wordt tegelijkertijd ook gezegd dat Hugo altijd behoorlijk afgeschermd werd. Hij had als kind wel veel vriendjes maar als die kwamen spelen of op het verjaardagsfeestje kwamen, mochten er absoluut geen foto's gemaakt worden. Ook kreeg niemand het nummer van zijn mobiele telefoon.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek