Volledig scherm
Leegstand in de binnenstad van Arnhem. © Hans Broekhuizen/DG

Krimpgebied krijgt deels te maken met winkelleegstand

DOETINCHEM/ CUIJK - Hoewel de krimp in regio's Achterhoek, Maasland en delen van Rivierenland de komende jaren doorzet, krijgen slechts een aantal van de gemeenten in die regio's last van leegstand van winkels. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging Dynamis.

Die bracht van alle gemeenten in kaart waar in de komende vijf jaar structureel een teveel aan vierkante meters winkelruimte ontstaat en dus winkelpanden leeg komen te staan.

Bronckhorst
Zo krijgen in de Achterhoek en Liemers de gemeenten Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Zevenaar te maken met structurele leegstand van winkelpanden. Doetinchem staat hetzelfde te wachten, maar zit nog op het niveau dat het maatregelen kan nemen, aldus de rapportage van Dynamis. Opmerkelijk is dat de gemeente Bronckhorst, die in Nederland na Delfzijl het meeste last heeft van krimp, bij de gemeenten in Nederland hoort die qua winkelleegstand het minst te vrezen heeft.

Structureel
Ook de structurele leegstand van winkelpanden die in Grave, Mill en Sint Hubert, Gennep en Cuijk in de komende jaren gaat ontstaan is volgens Dynamis moeilijk terug te draaien. In de eerste drie gemeenten is sprake van een bevolkingskrimp. In Cuijk is dat opvallend genoeg niet zo. Wat in die gemeente de reden is van de leegstand vertelt de rapportage niet.

Wel geeft Dynamis in zijn algemeenheid enkele redenen. Volgens Dynamis ontstaat het te veel aan winkelruimte doordat in de betreffende gemeente is ingespeeld op groei, omdat er omliggende winkelcentra zijn die bezoekers wegtrekken, internethandel of omdat er krimp is in het gebied en jeugd wegtrekt.

Krimp
In het rivierengebied springt West Maas en Waal er nog uit. De leegstand wordt er structureel. Sprake van krimp is daar niet. De bevolking groeit daar juist, met 1,2 procent.

Leegstand
​In tegenstelling tot Apeldoorn is er in de Gelderse steden Arnhem en Nijmegen geen sprake van structurele leegstand van winkelpanden. In Arnhem is het aantal vierkante meters winkelruimte het afgelopen jaar met 1 procent afgenomen tot 16.650 dit jaar. In Nijmegen nam het aantal vierkante meters in dat jaar met 21 procent toe tot 12.000. De leegstand is in die steden respectievelijk 7,1 en 11 procent. Landelijk is dat gemiddeld 8,7 procent.

In onderstaande kaarten kunt u zowel de verwachte winkelleegstand zien als de krimpgebieden. Leest u dit artikel in de app, klik dan HIER voor de kaarten.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek