Volledig scherm
Hans Melchers uit Vorden. © Peter Oey

Kunstmuseum van Hans Melchers in Gorssel

GORSSEL/ VORDEN - Zakenman Hans Melchers uit Vorden heeft een plek gevonden voor zijn museum voor realistische kunst in de Achterhoek. Dit komt aan de Hoofdstraat 28 in Gorssel, onderdeel van de gemeente Lochem. De kunst is hier naar verwachting in het voorjaar van 2014 te zien.

Begin maart werd bekend dat Hans Melchers circa duizend Nederlandse kunstwerken uit de zogeheten Dirk Scheringacollectie heeft gekocht. Daarmee wilde hij een museum in de Achterhoek inrichten.

Dochter Marisa Melchers, in 1990 cum laude afgestudeerd in Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden, gaat het museum leiden.

Het museum wordt gehuisvest in het huidige gemeentehuis in Gorssel, dat eind 2012 vrijkomt, wanneer de gemeente Lochem nieuwbouw betrekt in de kern Lochem.

Architect Hans van Heeswijk maakt het ontwerp waarbij het voorste, monumentale deel (gemeentehuis 1914) behouden blijft.

De later aangebouwde delen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw in een parkachtige omgeving.

In het museum wordt werk tentoongesteld van zowel de magisch realisten en hun tijdgenoten zoals Carel Willink, Pyke Koch en Charley Toorop, alsmede naoorlogse en hedendaagse figuratieve kunst.

Kasteel Huize Ruurlo was lange tijd in beeld als locatie, maar is het dus uiteindelijk niet geworden. Burgemeester Hein Bloemen van Berkelland is teleurgesteld daarover.

"Ik ben blij dat het museum evengoed naar de Achterhoek komt, dat is goed voor de streek. Maar ik had het natuurlijk dolgraag in de gemeente Berkelland gehad", bekent Bloemers.

Locatie van het toekomstige Melchers-museum in Gorssel:

Volledig scherm
Het schilderij van Willink dat Hedwig Saam graag zou willen kopen.
Volledig scherm
Hans Melchers. © Peter Oey
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek