Volledig scherm
Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de aanleg van de 380 kV-lijn Doetinchem-Wesel. Hier werklui bovenin een mast bij de A18 bij Doetinchem. © TenneT

Laatste stroomdraden door Achterhoek binnenkort getrokken

SILVOLDE - TenneT begint binnen enkele weken met het trekken van de laatste stroomdraden voor de hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en Wesel. Het conflict met een boer in Silvolde is opgelost, zegt de netbeheerder.

Het Nederlandse deel van de hoogspanningsleiding tussen Doetinchem en Wesel (380.000 volt) is bijna klaar. Alle masten staan er en bijna alle stroomdraden zijn getrokken. Alleen ten zuiden van Silvolde is een stuk van anderhalve kilometer waar nog geen draden hangen. Daar had opdrachtgever TenneT een geschil met een landbouwer. Deze vond eerder dat hij niet genoeg geld had gekregen als compensatie voor de leiding over zijn land. 

Raad van State

Het conflict voerde beide partijen onder meer naar de Raad van State, maar nu zijn ze er uit, zegt woordvoerder Matthijs Coops van TenneT. ,,De aannemer die voor ons de draden trekt, kan weer aan de slag." Deze week zijn er al voorbereidende werkzaamheden verricht. Coops verwacht dat het werkelijke trekken van de draden binnen enkele weken begint. ,,We hopen dat het dan binnen twee à drie maanden klaar is." De boer in kwestie wil niet reageren.

Grensmast

De leiding gaat ten westen van Dinxperlo de grens met Duitsland over. In Duitsland staan nog niet alle masten er. Ze worden volgens Coops de komende maanden gebouwd. ,,Voor ons is het vooral belangrijk dat de grensmast er staat, de eerste mast op Duits grondgebied. Als die er staat, kunnen wij de draden naar die mast trekken en zijn wij klaar. Dan is het verder aan de Duitsers."

September 2018

Coops hoopt dat de grensmast er staat wanneer TenneT bij Silvolde klaar is. ,,Dan kunnen we gelijk door. Als alles meezit kan de stroom in september 2018 op de hele leiding worden gezet. Dan is het hele project gereed."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek