Volledig scherm
© Thinkstock

Leerkrachten mogen staken, maar loon is onzeker

DOETINCHEM - Achterhoekse basisschooldocenten die op 12 december weer gaan staken, moeten misschien wel hun loon van die dag missen. De scholenorganisaties weten nog niet of ze achter de tweede landelijke stakingsdag staan.

Op 5 oktober staakten leerkrachten in het basisonderwijs voor een verlaging van de werkdruk en een verhoging van het salaris. De landelijke actie leverde tot nog toe 750 miljoen euro extra op. Niet genoeg, zeggen PO in Actie en de vakbonden. Ze eisen in totaal 1,4 miljard euro om 'het basisonderwijs te repareren'. Komt minister van Onderwijs, Arie Slob, voor 5 december niet over de brug met het hele bedrag, wordt er op 12 december opnieuw gestaakt.

Beweging

,,Je zou kunnen zeggen dat de minister nog één kans heeft", zegt Hennie van Schilt, voorzitter van het college van bestuur van de christelijke scholengroep Accent, die actief is in de Oost-Achterhoek. Van Schilt hoopt eind november te weten of de gesprekken die Slob de komende tijd voert met leraren wat hebben opgeleverd. ,,Als er geen beweging van de minister komt, kan het zijn dat wij de nieuwe staking gaan ondersteunen. Vinden wij dat de minister voldoende heeft gedaan, dan heeft iedere docent nog steeds het recht om te staken op 12 december, maar dan houden wij wel het loon in."

Loon betalen

Frans Laarakker, bestuurder van Scholengroep Gelderveste, wil ook afwachten of de minister nog wat kan betekenen voor de docenten. ,,Maar over het algemeen ga ik ver mee in de actie", zegt Laarakker, wiens organisatie onder andere scholen in Bronckhorst en Doetinchem heeft. ,,Áls we erin meegaan, betalen we die dag ook gewoon de lonen. Maar daarna moet het hoe dan ook klaar zijn met de discussie, anders doe je je eigen beroep de das om. Dan gaat men denken: daar heb je die zeurende leerkrachten weer."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stadse Fratsen: Schaaktafel
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Schaakta­fel

    Ze hebben ons laatst twee schaaktafels geschonken. Een ervan staat in de binnenstad bij de fontein. Ik was er nog niet geweest en om er wat gevoel bij te krijgen ben ik er net naar toe gefietst. Er werd niet geschaakt. Maar dat had ik ook niet verwacht. Wel zat een paar meter verderop een man op een stenen muurtje. Voorovergebogen ondersteunde hij zijn hoofd met zijn handen. Een houding die wij schakers goed kennen. Toen ik hem voorbij fietste en halt hield bij de schaaktafel, stond hij op. Misschien stoorde ik hem in zijn gedachten. Ik kwam eens op een plein bij een metrostation in Boedapest waar tafel aan tafel werd geschaakt. Gewoon in de buitenlucht en voor geld. Later was ik eens in een stad in Oekraïne en liep op een zondagmiddag nietsvermoedend het park in tegenover het hotel. Binnen drie minuten was ik verwikkeld in een spannende partij. In het park werd bank na bank geschaakt. Zelf heb ik ook een schaaktafel. Jaren geleden gekocht in een antiekzaak die veel van zijn handel uit het voormalige Oost-Europa haalde. Ik heb er nooit een partij op gespeeld. Hoeft ook niet. Een schaaktafel kan ook worden gebruikt om drankjes op te zetten. Of als onderzetter voor een bloemstuk. Ik zie dat de schaaktafel bij de fontein pas een kleine - maar niet heel grondige - schoonmaakbeurt heeft ondergaan. Waarschijnlijk een reiniging door een speelster van onze club die om de hoek van de tafel woont. Ze berichtte erover op Facebook. Eerst vertelde ze over mensen die de tafel hadden gebruikt om een patatje te eten. En afgelopen weekeinde is er een baby op verschoond. In beide gevallen begreep ik dat niet alles was opgeruimd. De niet heel grondige schoonmaakbeurt verraadt ergernis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek