Volledig scherm
© Thinkstock

Leerkrachten mogen staken, maar loon is onzeker

DOETINCHEM - Achterhoekse basisschooldocenten die op 12 december weer gaan staken, moeten misschien wel hun loon van die dag missen. De scholenorganisaties weten nog niet of ze achter de tweede landelijke stakingsdag staan.

Op 5 oktober staakten leerkrachten in het basisonderwijs voor een verlaging van de werkdruk en een verhoging van het salaris. De landelijke actie leverde tot nog toe 750 miljoen euro extra op. Niet genoeg, zeggen PO in Actie en de vakbonden. Ze eisen in totaal 1,4 miljard euro om 'het basisonderwijs te repareren'. Komt minister van Onderwijs, Arie Slob, voor 5 december niet over de brug met het hele bedrag, wordt er op 12 december opnieuw gestaakt.

Beweging

,,Je zou kunnen zeggen dat de minister nog één kans heeft", zegt Hennie van Schilt, voorzitter van het college van bestuur van de christelijke scholengroep Accent, die actief is in de Oost-Achterhoek. Van Schilt hoopt eind november te weten of de gesprekken die Slob de komende tijd voert met leraren wat hebben opgeleverd. ,,Als er geen beweging van de minister komt, kan het zijn dat wij de nieuwe staking gaan ondersteunen. Vinden wij dat de minister voldoende heeft gedaan, dan heeft iedere docent nog steeds het recht om te staken op 12 december, maar dan houden wij wel het loon in."

Loon betalen

Frans Laarakker, bestuurder van Scholengroep Gelderveste, wil ook afwachten of de minister nog wat kan betekenen voor de docenten. ,,Maar over het algemeen ga ik ver mee in de actie", zegt Laarakker, wiens organisatie onder andere scholen in Bronckhorst en Doetinchem heeft. ,,Áls we erin meegaan, betalen we die dag ook gewoon de lonen. Maar daarna moet het hoe dan ook klaar zijn met de discussie, anders doe je je eigen beroep de das om. Dan gaat men denken: daar heb je die zeurende leerkrachten weer."

  1. Stadse Fratsen: Doorfietsen!
    Column

    Stadse Fratsen: Doorfietsen!

    Ik kan niet vaak genoeg in Elten zijn. Om het bordeel te bezoeken voor een reportage of voor een verblijf in ons huisje, aan het meer onder aan de berg. Deze middag rijd ik op de racefiets naar het dorp.  Op de terugweg heb ik de wind in de rug en tussen de grens en Beek zie ik een renner naderen. De man zit onderin de beugels. Als hij vlakbij is zie ik dat hij - ondanks de tegenwind - minstens zo hard gaat als ik. ,,Jelle!'', roep ik in het voorbijgaan. ,,Henny!'', hoor ik dertig meter verderop. Slechts kort twijfel ik. Doorfietsen! Jelle Nijdam won zes Touretappes. In het vorig decennium kwam hij naar Doetinchem, vanwege de liefde. Toevallig ken ik haar en daarom weet ik dat het kopen van een broek voor Jelle niet altijd eenvoudig is. Zijn bovenbenen zijn namelijk van een omvang waarop de meeste broeken niet zijn gemaakt. Toen ik vijftig werd, vijf jaar geleden, kwam Jelle met zijn vriendin op mijn feestje. Ik kreeg een cadeaubon: een clinic, oftewel een stukje fietsen met Jelle. De bon ligt nog altijd op de schoorsteenmantel. De gedachte aan die machtige bovenbenen weerhielden me ervan de bon te verzilveren.  Als ik thuis kom, maak ik melding van mijn tocht - inclusief parcours - op Twitter. Een collega reageert bijdehand. Ze heeft de wegen die ik volgde nageplozen: 'Volgende keer niet om maar over die heuveltjes'. Ze heeft gelijk. Ik fiets wel naar Elten. Maar de Elterberg beklim ik toch het liefst te voet, wandelend vanaf ons huisje.   Bij het passeren van Jelle was er een overdenking. Knijp ik in de remmen voor een kort gesprek? Maar wat als-ie begint over die tegoedbon en oppert een stukje met me op te rijden?  Doorfietsen! 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek