Volledig scherm
© Thinkstock

Leerkrachten mogen staken, maar loon is onzeker

DOETINCHEM - Achterhoekse basisschooldocenten die op 12 december weer gaan staken, moeten misschien wel hun loon van die dag missen. De scholenorganisaties weten nog niet of ze achter de tweede landelijke stakingsdag staan.

Op 5 oktober staakten leerkrachten in het basisonderwijs voor een verlaging van de werkdruk en een verhoging van het salaris. De landelijke actie leverde tot nog toe 750 miljoen euro extra op. Niet genoeg, zeggen PO in Actie en de vakbonden. Ze eisen in totaal 1,4 miljard euro om 'het basisonderwijs te repareren'. Komt minister van Onderwijs, Arie Slob, voor 5 december niet over de brug met het hele bedrag, wordt er op 12 december opnieuw gestaakt.

Beweging

,,Je zou kunnen zeggen dat de minister nog één kans heeft", zegt Hennie van Schilt, voorzitter van het college van bestuur van de christelijke scholengroep Accent, die actief is in de Oost-Achterhoek. Van Schilt hoopt eind november te weten of de gesprekken die Slob de komende tijd voert met leraren wat hebben opgeleverd. ,,Als er geen beweging van de minister komt, kan het zijn dat wij de nieuwe staking gaan ondersteunen. Vinden wij dat de minister voldoende heeft gedaan, dan heeft iedere docent nog steeds het recht om te staken op 12 december, maar dan houden wij wel het loon in."

Loon betalen

Frans Laarakker, bestuurder van Scholengroep Gelderveste, wil ook afwachten of de minister nog wat kan betekenen voor de docenten. ,,Maar over het algemeen ga ik ver mee in de actie", zegt Laarakker, wiens organisatie onder andere scholen in Bronckhorst en Doetinchem heeft. ,,Áls we erin meegaan, betalen we die dag ook gewoon de lonen. Maar daarna moet het hoe dan ook klaar zijn met de discussie, anders doe je je eigen beroep de das om. Dan gaat men denken: daar heb je die zeurende leerkrachten weer."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek