Volledig scherm
AOC Oost-directeur Rene Vijn in overleg met de leerlingenraad. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER

Leerling AOC Oost kan sneller vak leren

DOETINCHEM - Het AOC Oost in Doetinchem begint een nieuwe leerweg voor vmbo-leerlingen, die graag sneller een vak willen leren. Deze vakmanschapsroute komt in de plaats van een regulier vmbo-diploma.

Vmbo-basisleerlingen kunnen in hun derde jaar kiezen voor deze versnelde route naar een mbo-2 diploma. Het AOC-Oost biedt vier mogelijkheden aan: veehouderij, loonwerk, dieren en groen. Jongeren kunnen met een diploma op zak direct aan het werk.

,,Het gaat om jongeren voor wie het theoretische verhaal allemaal wat lastiger is en die liever leren in de praktijk. De vakmanschapsroute bestaat voor een groot deel uit stages en praktijklessen", verduidelijkt directeur René Vijn van het AOC Oost in Doetinchem. ,,Er is veel behoefte aan vakmanschap. Daar spelen we met deze route op in. Mochten leerlingen vervolgens door willen leren, dan kan dat ook."

Deelcertificaat

De verwachting is dat jongeren in drie jaar hun mbo-diploma kunnen halen. ,,Maar dat kan eventueel met een extra jaar verlengd worden. De leerlingen moeten nu eenmaal wel verplicht hun deelcertificaten Engels, Nederlands en Rekenen halen. Als dat meer tijd kost, dan kan dat."

In eerste instantie is de nieuwe route bedoeld voor vmbo basisleerlingen. Vijn: ,,Maar als een kaderleerling heel graag wil en moeite heeft met de theoretische vakken, dan kan hij of zij ook aanhaken."

Aanhaken

Omdat de vakmanschapsroute pas vanaf leerjaar 3 van het vmbo wordt aangeboden, kunnen ook leerlingen van andere scholen bij het AOC Oost aanhaken. ,,Ik kan me goed voorstellen dat ouders in bijvoorbeeld Aalten of Ulft hun kinderen de eerste jaren liever dichterbij naar school willen laten gaan. Dat kan dan, waarna ze vanaf vmbo 3 naar Doetinchem moeten komen."

Volgens Vijn moet dat niet gezien worden als concurrentie naar de andere middelbare scholen in de Achterhoek. ,,We hebben nu eenmaal onze groene positie. Daar tornen we absoluut niet aan. Daarom hebben we ook gekozen voor de vier groene stromingen waaruit gekozen kan worden. We hebben het geluk dat we vmbo en mbo in huis hebben. Dat is een groot verschil met andere scholen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek