Volledig scherm
AOC Oost-directeur Rene Vijn in overleg met de leerlingenraad. Foto: Theo Kock © DE GELDERLANDER

Leerling AOC Oost kan sneller vak leren

DOETINCHEM - Het AOC Oost in Doetinchem begint een nieuwe leerweg voor vmbo-leerlingen, die graag sneller een vak willen leren. Deze vakmanschapsroute komt in de plaats van een regulier vmbo-diploma.

Vmbo-basisleerlingen kunnen in hun derde jaar kiezen voor deze versnelde route naar een mbo-2 diploma. Het AOC-Oost biedt vier mogelijkheden aan: veehouderij, loonwerk, dieren en groen. Jongeren kunnen met een diploma op zak direct aan het werk.

,,Het gaat om jongeren voor wie het theoretische verhaal allemaal wat lastiger is en die liever leren in de praktijk. De vakmanschapsroute bestaat voor een groot deel uit stages en praktijklessen", verduidelijkt directeur René Vijn van het AOC Oost in Doetinchem. ,,Er is veel behoefte aan vakmanschap. Daar spelen we met deze route op in. Mochten leerlingen vervolgens door willen leren, dan kan dat ook."

Deelcertificaat

De verwachting is dat jongeren in drie jaar hun mbo-diploma kunnen halen. ,,Maar dat kan eventueel met een extra jaar verlengd worden. De leerlingen moeten nu eenmaal wel verplicht hun deelcertificaten Engels, Nederlands en Rekenen halen. Als dat meer tijd kost, dan kan dat."

In eerste instantie is de nieuwe route bedoeld voor vmbo basisleerlingen. Vijn: ,,Maar als een kaderleerling heel graag wil en moeite heeft met de theoretische vakken, dan kan hij of zij ook aanhaken."

Aanhaken

Omdat de vakmanschapsroute pas vanaf leerjaar 3 van het vmbo wordt aangeboden, kunnen ook leerlingen van andere scholen bij het AOC Oost aanhaken. ,,Ik kan me goed voorstellen dat ouders in bijvoorbeeld Aalten of Ulft hun kinderen de eerste jaren liever dichterbij naar school willen laten gaan. Dat kan dan, waarna ze vanaf vmbo 3 naar Doetinchem moeten komen."

Volgens Vijn moet dat niet gezien worden als concurrentie naar de andere middelbare scholen in de Achterhoek. ,,We hebben nu eenmaal onze groene positie. Daar tornen we absoluut niet aan. Daarom hebben we ook gekozen voor de vier groene stromingen waaruit gekozen kan worden. We hebben het geluk dat we vmbo en mbo in huis hebben. Dat is een groot verschil met andere scholen."

  1. Stadse Fratsen: Buurjongen
    Column

    Stadse Fratsen: Buurjongen

    ,,Wordt-ie net zo goed als Ard en Keessie en gaat-ie later ook naar de Olympische Spelen?'' ,,Dat hopen we natuurlijk wel.'' De vraag wordt gesteld door een tante van mij, zittend aan onze tafel in de woonkamer. Het antwoord komt van de buurvrouw die iets verderop woont aan de weg tussen Baak en Steenderen en deze zondagmiddag ook op bezoek is. De buurvrouw staat in het gat van de deur en is op weg naar huis, maar blijft hangen nu er vragen worden gesteld over haar zoon. Ik - zo jong dat ik nog geen Olympische Spelen bewust heb meegemaakt - zit ook aan tafel en kijk van de tante naar mijn buurvrouw. Met open mond, want Ard en Keessie ken ik van de tv. De buurvrouw vertelt dat Cock, haar zoon, deze vrije zondagmiddag traint in Apeldoorn. Niet op een ijsbaan maar in een flatgebouw. Hij rent de trappen op en wandelt daarna weer kalmpjes naar beneden. Om maar net zulke schaatsspieren te krijgen als Ard en Keessie. Tien jaar later - in 1979, zo ontdekte ik deze week toen ik wat woorden combineerde op google - stap ik samen met een vriend op een zaterdagmorgen in de bus die vertrekt van een plek vlakbij het huis van Cock. De bus is gehuurd door de buurt. De chauffeur brengt ons van Steenderen naar Heerenveen waar het NK Schaatsen voor allrounders wordt gehouden. Cock rijdt rond op de onoverdekte baan van Thialf. We staan laag in een bocht en klappen hard in onze handen als hij voorbij komt. Hij eindigt na twee dagen schaatsen als zestiende. Zo goed als Ard en Keessie is onze buurjongen nooit geworden. Hij heeft de Olympische Spelen ook nimmer gehaald. Maar hij is, denk ik, wel de enige die ik ooit heb gekend die ervan heeft mogen dromen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek