Volledig scherm
Nederlandse en Duitse leerlingen spelen een spel waarbij ze samen zo snel mogelijk het juist woord moeten vormen. 'Kein Stadt aber ....?' Foto: DG © De Gelderlander

Leerlingen verstaan elkaar prima op de Dag van de buurtaal

VideoBREDEVOORT - Leerlingen van verschillende Achterhoekse scholen troffen vandaag Duitse leeftijdsgenoten tijdens de ‘Tag der Nachbarsprache’, oftewel de Dag van de buurtaal.

,,Is het een voetballer?”, vraagt Dirk Jan Spaan, leerling van het Almende College Isala in Silvolde. Zijn klasgenote Evi ten Have antwoordt bevestigend. Op haar briefje staat de naam van Manuel Neuer, keeper van het nationale elftal. ,,Ai, ik ken geen Duitse voetballers”, zegt Dirk Jan. Naast hem is een meisje een stuk sneller: ,,Ein Fussballspieler? Arjen Robben!”

Het spelletje ‘Wie ben ik?’ aan de oevers van de Slingeplas is één van de onderdelen van deze burendag in en rondom ’t Grachthuys in Bredevoort. Op de Dag van de buurtaal komen leerlingen van middelbare scholen uit Winterswijk, Aalten, Lichtenvoorde, Groenlo en Silvolde samen met die van scholen uit de Duitse grensplaatsen Bocholt, Vreden en Borken. In de ochtend zijn er spelletjes en workshops. Na de lunch volgt een estafette.

Luisteren

Communicatie en elkaar ontmoeten, dat zijn vandaag de kernwoorden. ,,Ik vind het heel belangrijk om kinderen te laten praten en ook naar elkaar te laten luisteren”, zegt Luke Seegers, één van de organisatoren. Ook is zij begeleidster van een workshop in ’t Grachthuys waarbij kinderen al overleggend en tekenend nadenken over Europa en het thema ‘vrede’.

In een andere zaal van ’t Grachthuys tekenen de kinderen juist elkaar na. En op het podium in de grote zaal vindt een theaterworkshop plaats. Leerlingen ervaren hier dat je met één woord op heel veel verschillende manieren kunt communiceren. Een vrolijke ‘goedemorgen’ klinkt immers heel anders dan een ‘goedemorgen’ waarbij iemand te laat of ongewenst is. Dat blijkt in het Duits net zo.

Waardevol

Quote

Alleen de letter Z blijft lastig. Die spreken zij heel anders uit.

Faye te Pas, leerlinge

De Nederlandse leerlingen vinden het waardevol om met hun Duitse leeftijdsgenoten in contact te komen. ,,Het is belangrijk dat je kunt praten met de mensen die vlak naast je wonen”, zegt Dirk Jan. Hoe dat gaat? ,,Best goed”, zegt Evi. ,,Soms weet ik even een woord niet, maar dan gebruik ik gewoon een Nederlands woord tussendoor.”

Dirk Jan en Evi komen af en toe in Duitsland. Bijvoorbeeld om naar het zwembad in Bocholt te gaan. Hun klasgenote Faye te Pas komt er vaker. ,,Ik zit in Duitsland op paardrijles”, vertelt ze. ,,De meeste mensen op de manage zijn Duits. Ik praat Nederlands en zij praten Duits terug. Dat gaat prima.” Op deze ‘Tag der Nachbarsprache’ loopt Faye dan ook niet tegen veel problemen aan. ,,Alleen de letter Z blijft lastig”, vindt ze. ,,Die spreken zij heel anders uit.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek