Volledig scherm
Frans Evers is makelaar/bemiddelaar in fosfaatrechten, die boeren met melkvee vanaf 1 januari nodig hebben om melkkoeien te mogen houden. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Makelaar in fosfaatrechten maakt overuren

ZELHEM - Frans Evers uit Zelhem bemiddelt tussen boeren die fosfaatrechten nodig hebben en boeren die ze willen verkopen omdat ze met hun bedrijf stoppen. Hij draait overuren.

De drukte heeft alles te maken met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel dat op 1 januari 2018 van kracht werd in de melkveehouderij. Daarin is vastgelegd hoeveel kilogram fosfaat de koeien mogen produceren. Fosfaat zit in de melk en het vlees maar wordt deels ook via de mest afgevoerd.

Milieuschade

De fosfaatwet is ingevoerd omdat de overheid de hoeveelheid fosfaat die in de bodem terechtkomt, verder wil terugdringen. Te veel fosfaat is slecht voor het milieu. Fosfaat stimuleert algengroei en verdringt andere plantensoorten.

Vanwege de afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015 zijn veel melkveehouderijen gegroeid.

Grotere stal

Evers schat dat ongeveer de helft van die bedrijven een nieuwe en grotere stal heeft gebouwd. Boeren hebben nu fosfaatrechten nodig die ze door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toegekend hebben gekregen op basis van de veestapel die ze op 2 juli 2015 hadden. Willen ze meer koeien houden, dan moeten ze fosfaatrechten aankopen.  

Evers: ,,Omdat veel boeren hebben afgewacht tot de invoering van de wet, is de drukte nu op z'n top. Tot wel veertig uur extra in de week.''

Zie voor een uitgebreid artikel de editie Achterhoek van de Gelderlander van woensdag 14 februari. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek