Volledig scherm
De man achtervolgt mensen in onder meer de Hamburgerstraat in Doetinchem (inzet). © ANP/ Jan van den Brink

Man achtervolgt vrouwen en kinderen in Doetinchem: 'Angstaanjagend en intimiderend'

DOETINCHEM - Er is veel onrust in Doetinchem over een man die vrouwen en kinderen achtervolgt door de stad en hen soms ook aanspreekt. ,,Dat gebeurt op een intimiderende manier die mensen angst aanjaagt’’, zegt de Doetinchemse wijkagent Mikel Kleinpenning.

De man wordt al enkele weken gesignaleerd in Doetinchem, maar de wijkagent ziet de laatste dagen een stijging in het aantal meldingen over hem. Waar dat door komt, is voor Kleinpenning gissen. Hij zegt dat de man dringend hulp nodig heeft. ,,De hulpverlening is ingelicht, hij loopt ook al langer in een zorgtraject.’’

Kleinpenning heeft hem al eens aangesproken op zijn gedrag, maar de man heeft niets strafbaars gedaan waardoor hij niet opgepakt kan worden. ,,Feit is dat zijn gedrag opvallend en intimiderend is, daarom heeft het onze volle aandacht. We houden hem goed in de gaten.’’

Facebookbericht

Een Facebookbericht van een vrouw uit Doetinchem over de betreffende man 'met een zwart pak en rode stropdas' is dinsdag meer dan 1.000 keer gedeeld. 'Hij liep ons overal achterna en bleef ons continu aankijken. Toen wij op een bankje gingen zitten kwam hij heel dicht naast mijn oudste zoon zitten. Het hele bankje was vrij en toch hij ging TE dicht naast hem zitten', schrijft zij.

Op het bericht komen honderden reacties van mensen, van wie velen het verhaal herkennen en melden dat hen hetzelfde is overkomen. Ook zijn naam en foto worden genoemd in de reacties. Winkeliers in de binnenstad waarschuwen elkaar ook voor de man, in hun gezamenlijke app-groep.

Wat moeten mensen doen als ze de man zien en zich aan hem storen? ,,Alert reageren, ons bellen en er melding van maken. Dan komen wij zo snel mogelijk’’, zegt wijkagent Kleinpenning.

De politie is te bereiken via 0900-8844.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek