Volledig scherm
Een ingeslagen ruit en bloedsporen op de deur van de woning aan de Teubenweg in Keijenborg, waar de schietpartij plaatsvond.

Man hoort negen jaar cel eisen voor leegschieten pistool in Keijenborg

ZUTPHEN/KEIJENBORG - De 68-jarige Brabander die eind december vorig jaar elf schoten loste op de deur van zijn zwager in Keijenborg, moet negen jaar de cel in als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. Die straf hoorde de man donderag tegen zich eisen in de rechtbank in Zutphen.

,,Ik vond het niet nodig dat de buurt een relatiegesprek meeluisterde’’, antwoordde de Brabander op de vraag van rechter Bak, die wilde weten waarom hij het conflict met zijn ex-vrouw en ex-zwager, niet had uitgepraat op maandagavond 19 december 2016. In plaats daarvan had de Brabander zijn toenmalige vrouw en zwager belaagd met elf pistoolschoten.

Applaus

Officier van justitie Markink achtte doodslag bewezen en eiste negen jaar celstraf. Een eis die met applaus werd ontvangen door de tientallen inwoners van Keijenborg op de tribune. Markink zag af van moord als eis, omdat ze denkt dat de Brabander niet heeft gehandeld met voorbedachte rade. Volgens Idriss van Straalen, de advocaat van de verdachte, is er geen sprake van doodslag: ,,Mijn cliënt heeft niet gericht geschoten.’’

Quote

Ik heb niet geschoten om iemand te raken. Wel om te intimide­ren

Verdachte

Het dorp werd die avond rond 18.00 uur opgeschrikt door pistoolschoten, gelost door de Brabander, die dat ook beaamt: ,,Maar ik heb niet geschoten om iemand te raken. Wel om te intimideren. Om te laten weten dat ik boos was en ik eraan kwam.’’

De man loste de schoten onder meer op een deur waar de zwager achter stond.

Animositeit

De Brabander was half juli 2015 getrouwd met de Keijenborgse en bij haar ingetrokken. Die avond kregen de twee onenigheid. Volgens de vrouw omdat ze had gezegd te willen scheiden. Volgens de Brabander omdat er animositeit was, ontstaan na een eerder stukgelopen relatie tussen zijn dochter – die in navolging van haar vader ook in Keijenborg woonde – en zijn zwager. 

Volledig scherm
Politie op de Teubenweg na de schietpartij. © GinoPress B.V.

De Brabander was naar de slaapkamer gelopen om zijn pistool te pakken dat hing in een washandje achter het gordijn. De Keijenborgse was hem achterna gegaan maar de trap afgerend toen ze zag dat haar man het pistool pakte. 

Terwijl een eerste schot klonk, vluchtte de vrouw haar huis uit de straat over naar het tegenoverliggende huis van haar broer. Vanuit de badkamer van haar broer – die de deuren had afgesloten – belde de vrouw 112, waarna de politie uitrukte. De Brabander probeerde het huis van zijn zwager binnen te komen en loste daarbij elf schoten, tot hij werd ingerekend door de politie.

De rechter doet op donderdag 26 oktober uitspraak in deze zaak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek