Volledig scherm
PREMIUM
Een rollator op de gang van een zorgcentrum. Het wordt steeds ingewikkelder om voldoende personeel te krijgen binnen de Achterhoekse zorgsector. © ROBIN UTRECHT

Masterplan om zorgsector in Achterhoek te redden

DOETINCHEM - Groot alarm in de Achterhoekse zorgsector. De komende jaren is er vraag naar vele honderden nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden, terwijl die er nauwelijks zijn. Er dreigt een groot tekort. Daarom heeft de zorgsector een masterplan gemaakt om de grootste gaten te vullen. 

Voor de komende vier jaar heeft de regionale zorgsector werk voor 4400 vacatures. Binnen de zorgsector gaat het om banen binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg. Grote leverancier van nieuwe zorgverleners in de Achterhoek is het Graafschap College. Deze mbo-instelling levert jaarlijks 500 gediplomeerden af voor de zorgsector. ,,Dat zouden er fors meer moeten worden, maar de praktijk is dat we het aantal leerlingen die een zorgdiploma willen halen zelfs iets zien dalen’’, erkent sectordirecteur Theo Blom van het Graafschap College.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Kerstkaart
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Kerstkaart

    Nu ik er goed over nadenk komen er bij mij eigenlijk niet eens zo heel veel mensen over de vloer. Wekelijks een vrouw die de boel aan kant houdt, maar die komt altijd als ik er niet ben. Pas nog een vriend van me die de tuin doet. Soms mijn buurman. Wat langer geleden twee mannen die een boekenkast in elkaar zetten. En natuurlijk mijn vriendin, al ben ik meestal bij haar. Maar vorige week waren er op een avond ineens vier dames. Mijn vriendin en drie vriendinnen van haar. Mijn huis was de plek van samenkomst want ze gingen een verrassingsbezoek brengen aan mijn buurvrouw, die weer van alle vier een vriendin is. Met tussenpozen kwamen ze aangezet. Mijn vriendin als eerste. Voor de tweede werd een stoel aangeschoven en even later voor de derde ook. Ik maakte thee. Toen ik goed en wel weer zat zei de derde dame: ,,Gôh, de eerste kerstkaart is er al weer.'' Er staat inderdaad een kerstkaart op mijn schoorsteenmantel. Mij viel hij al niet meer op maar mijn vriendin had me er pas nog op gewezen. Kan misschien wel een keer weg, had ze er aan toegevoegd. Maar ik had er geen aandacht aan geschonken. De laatste vrouw kwam binnen. Ze bleef staan want ze wilde direct door naar de buurvrouw. Thee hoefde ze ook niet. Wel scande ze snel, zoals vrouwen dat dus kunnen, de woonkamer en zei: ,,Ze zijn vroeg dit jaar, de kerstkaarten.'' Ik pakte de kerstkaart van de schoorsteenmantel want ik begon me af te vragen wie de kaart ook al weer had gestuurd. Tante, natuurlijk. Tante was de enige die me vorig jaar over de post een kerstkaart stuurde. Dit jaar krijg ik er vermoedelijk geen een, want ze is er niet meer. Ik denk dat ik de kaart maar laat staan.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek