Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk. © ANP Kippa

Matthijs van Nieuwkerk in aanbevelingscomité Pak An

HENGELO - Matthijs van Nieuwkerk is het nieuwste lid van het comité van aanbeveling van de Achterhoekse stichting Pak An. De stichting geeft geld aan projecten die de Achterhoek mooier maken.

DWDD-presentator Van Nieuwkerk is het derde prominente lid van het comité van aanbeveling, naast geboren Achterhoekers Guus Hiddink en Bennie Jolink. Stichtingsdirecteur Johan Godschalk hoopt daarnaast dat Hummeloër Klaas-Jan Huntelaar binnenkort toetreedt als comitélid.

Boerderij
Van Nieuwkerk woont sinds enkele jaren in een boerderijtje in de Achterhoek, naar eigen zeggen om 'een beetje aan de heisa te ontsnappen'. „Daar neem ik een duikje, staat een racefiets, ren ik een rondje, wordt er gekookt, luister ik naar Charles Aznavour en lees ik de nieuwe Jonathan Franzen. Veel meer wil ik niet”, zei hij daar eerder over.

Feestfabriek
Stichting Pak An is een initiatief van bierbrouwer Grolsch en de Feestfabriek in Hengelo, organisator van onder meer de Zwarte Cross. Het is een fonds dat microkredieten verleent aan initiatieven die de Achterhoek mooier maken.

Krimp
Het is de bedoeling daarmee de streek te promoten en krimp in de regio tegen te gaan. De eerste drie jaar wordt jaarlijks 50.000 euro aan kredieten verleend. Onlangs is het eerste geld verstrekt. De uitverkoren projecten zijn:

Dorpsontbijt Etten Bed & Breakfast Speciaal Lievelde Whisky Distilleerderij Zelhem Koo-Lego Eibergen Groene Energie Achterhoek Podium Gesproken Woord Bredevoort IbizaDreams Winterswijk Bootcampbos Heidenhoek Muziekkoepel Vorden Bijenkunst Achterhoek Bandjes Kieken Achterhoek Komrij Tentoonstelling Winterswijk Horeca Zorg Speciaal Eibergen

Het totaalbedrag voor deze projecten samen bedraagt 7.750 euro. Naast geld krijgen ze een bedrijfscoach en kunnen ze voor verdere ontwikkeling van hun idee gebruik maken van de kennis en het netwerk van Grolsch en de Feestfabriek.

De komende tien jaar wil de stichting Pak An meer dan een miljoen euro aan kredieten verstrekken.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek