Volledig scherm
Aan de toren van de Mauritiuskerk in Silvolde hangt sinds enkele maanden een spandoek van de coöperatie , de beoogde nieuwe eigenaar van het kerkgebouw. © DG

Mauritiuskerk in handen van coöperatie

SILVOLDE - Behoud van de Mauritiuskerk in Silvolde - niet alleen in het centrum van het dorp, maar ook als middelpunt van de gemeenschap. Dat is het doel van de coöperatie Mauritius, die de kerk binnen een jaar wil overnemen.

De intentieverklaring voor deze overdracht is dinsdag ondertekend door twee vertegenwoordigers van de coöperatie en pastoor Peter Ambting van de parochie Maria Laetitia. Het kerkgebouw in het centrum van Silvolde wordt afgestoten, omdat door teruglopend kerkbezoek de parochie de kerkgebouwen niet meer allemaal kan onderhouden.

De Mauritiuskerk verliest zijn functie als katholieke kerk, maar wordt onder de nieuwe eigenaar een multifunctioneel gebouw. Daarin kunnen ook bijeenkomsten met gebed en zang worden gehouden, maar ook uitvaarten.

Kunst en cultuur

De coöperatie Mauritius werkt aan een programma met activiteiten op vier terreinen. Naast de geloofsgemeenschap zijn dat kunst en cultuur, onderwijs en sociaal, zakelijk. Onder dat laatste valt bijvoorbeeld het gebruik van de kerktoren voor antennes voor mobiele telefonie.

De vier groepen met activiteiten moeten jaarlijks 47.500 euro opbrengen. Daarnaast heeft de coöperatie leden, die zijn geworven onder de bijna 5500 inwoners van Silvolde. Inmiddels zijn er 700 leden ingeschreven - het doel is om minimaal duizend leden te werven.

Voordat de kerk aan de coöperatie wordt overgedragen moet nog een kerkelijke procedure worden doorlopen. Het resultaat daarvan is dat de kerk 'aan de eredienst wordt onttrokken'.  Het doel is om de kerk per 1 januari 2018 aan de coöperatie over te dragen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek