Miljardair Melchers stapt naar rechter om laagvliegende defensieheli's

videoDREMPT/ ZWOLLE - Miljardair Hans Melchers uit Vorden stapt naar de rechter omdat hij wil dat defensie stopt met laagvliegoefeningen in de Achterhoek. Boerenorganisatie LTO overweegt een zelfde stap.

Momenteel oefent defensie drie weken lang met helikopters in Oost Nederland. Volgens Melchers hebben de dieren op zijn landgoed in Vorden last van het lawaai. Op landgoed Onstein lopen diverse dieren rond zoals pauwen, fazanten en reeën. 

De advocaat van Melchers, werkzaam bij advocatenkantoor Blenheim, hoopt de kwestie snel voor te kunnen leggen aan de rechter. ,,We maken bezwaar tegen de vergunning van defensie en vragen direct om een voorlopige voorziening."

Boeren

Boerenorganisatie LTO Noord bekijkt ook of het mogelijk is de laagvliegoefening van Defensie in Oost-Nederland te verbieden. Vanmorgen wordt duidelijk of daarover een kort geding wordt aangespannen, laat LTO-bestuurder Henk Jolink weten.

,,Onze juristen op het hoofdkantoor in Zwolle onderzoeken of het verstandig is naar de rechter te stappen’’, zegt de melkveehouder uit Drempt.

Quote

Het leidt geheid tot ongelukken, als de heli's nog twee weken blijven vliegen.

Maarten Harmsen, boer

Met zo'n verbod wil LTO voor boeren in voornamelijk de Achterhoek schade aan de veestapel voorkomen. Boeren in deze streek hebben namelijk enorm veel last van de laagvliegende helikopters van Defensie, die deze week in Oost-Nederland is begonnen met een drie weken durende training van helikopterpiloten. De heli's vliegen zo laag, dat ze stallen op soms maar enkele meters voorbij vliegen.

Door het lawaai van de draaiende propellers schrikt het vee in de stallen zo erg dat het wil vluchten, gaat rennen en hierbij soms struikelt. Het heeft voor zover bekend nog niet tot ongelukken in de stallen geleid. ,,Maar het is wachten tot het mis gaat’’, zegt melkveehouder Maarten Harmsen uit Hengelo. ,,Koeien zijn kuddedieren, dus als er één rent, rennen de andere mee. Dat leidt geheid tot ongelukken, als de heli's nog twee weken blijven vliegen.’’

Dertien helikopters

De luchtmacht oefent sinds maandag met dertien helikopters, die opstijgen vanaf vliegbasis Deelen bij Arnhem. De gevechts- en bevoorradingsheli's hebben een ontheffing om te zakken tot 'grondniveau'. De oefening duurt tot en met vrijdag 23 februari.

Door het vervolg van deze oefening te laten verbieden via de rechter, wordt voorkomen dat de heli's nog langer rakelings over en langs de stallen vliegen. Daarover gaat LTO sowieso nog praten met Defensie. ,,Om ze op het hart te drukken toch vooral weg te blijven bij de stallen, want het levert enorme schade op als dieren vallen en daardoor iets breken. De vermindering van de melkproductie nog niet eens meegerekend’’, zegt Jolink.

Voor boer Harmsen uit Hengelo, die 110 koeien heeft, gaat het bijvoorbeeld om dagelijks 1,5 kilo minder melk per koe op een dagproductie van zo'n 30 kilo.

Volledig scherm
Een Apache-heli van Defensie doemt op van achter een boerderij in de Fraterwaard in Doesburg. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek