Volledig scherm
© Emiel Muijderman DTCT

Miljoeneninvestering voor glasvezel in buitengebied Bronckhorst

De gemeente Bronckhorst wil snel internet voor de 4.800 inwoners van het buitengebied en gaat hiervoor 6,1 miljoen euro uitgeven. Het geld is nodig voor de aanleg van een immens buizenstelsel, waar glasvezel doorheen kan worden gelegd. 

De daadwerkelijke glasvezelverbinding komt voor rekening van een internetprovider die geïnteresseerd is om het snelle internet in het buitengebied aan te bieden. Volgens wethouder Paul Seesing zijn er momenteel gesprekken met enkele providers.

Bronckhorst zet zich net als andere Achterhoekse gemeenten al jaren in voor een glasvezelverbinding voor woningen buiten de dorpskernen. Onlangs moest de gemeente een zoveelste tegenvaller noteren doordat investeringsfonds CIF liet weten dat de aanleg van glasvezel uitgesteld werd. Hierop bedachten de gemeenten om de aanleg van het buizenstelsel zelf te gaan financieren. De gemeenteraad van Bronckhorst ging hier donderdag akkoord mee. 

Daadkracht

,,Dit geeft ons meer daadkracht om met bedrijven te onderhandelen", aldus wethouder Seesing, die aangaf in principe aan de slag te gaan met de provider die als eerste aan de bel trekt om in het hele Bronckhorster buitengebied glasvezel aan te willen leggen. Doordat de gemeente de aanleg van de buizen financiert, is het voor een provider interessanter (en goedkoper) om huishoudens te voorzien van glasvezel. De aanleg van glasvezel van de openbare weg tot aan de meterkast komt overigens wel voor rekening van de provider. Door de aangenomen motie van PvdA gaan burgemeester en wethouders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat glasvezel voor iedereen betaalbaar is.

Najaar

Seesing hoopt dat de aanleg van de buizen dit najaar kan starten en dat in de loop van 2018 de eerste mensen in het buitengebied glasvezel hebben. ,,Maar dat is afhankelijk van de overeenkomst met de provider. Dat moet eerst geregeld zijn voordat we daadwerkelijk alles gaan uitvoeren." 

Meeliften

Het is de bedoeling dat de buurgemeenten Doesburg en Zutphen, die respectievelijk ongeveer 185 en 385 potentiële aansluitingen in het buitengebied hebben, meeliften met de aanleg in Bronckhorst. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek