Volledig scherm
De binnenstad van Doetinchem na de drie bombardementen van maart 1945. © Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL)

Mogelijk onderzoek naar aantal burgerdoden van bombardementen

DOETINCHEM - Doetinchem werd woensdag 21 maart 1945 getroffen door een bombardement waarbij meer dan 100 mensen stierven. Doetinchem weet dat. Maar de rest van het land niet.

Hoeveel slachtoffers er bij dit bombardement exact vielen is 73 jaar na dato nog altijd niet duidelijk. Daarom oppert Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem, wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar het aantal slachtoffers.

,,Door wellicht de Radboud Universiteit die dat eerder deed bij het bombardement op Nijmegen’’, zegt Boumans. ,,Maar misschien kan het ook een samenwerking zijn tussen een wetenschapper en lokale historici die al onderzoek hebben gedaan.’’

Front

Quote

NIOD heeft nooit zelf onderzoek gedaan naar bombarde­men­ten op Nederland

Erik Somers, woordvoerder NIOD

Overigens gaat het om drie bombardementen op 19, 21 en 23 maart 1945 die Doetinchem achter elkaar troffen. Het waren voortekenen van een naderend front. Kort daarop, op 1 en 2 april, werd de stad bevrijd. Bij de drie bombardementen vielen vermoedelijk meer dan 130 burgerslachtoffers. Maar die van 21 maart was het meest destructief met ruim 100 doden.

Karl Lusink, amateurhistoricus uit Drempt, lijkt de correctste lijst te hebben samengesteld. Ook omdat hij een onderverdeling maakt onder de drie aanvallen: op 19, 21 en 23 maart vielen volgens hem respectievelijk 14, 117 en 3 burgerslachtoffers (totaal 134). Waarbij Lusink schat dat er onder de 117 van 21 maart 1945 10 vermisten zijn, van wie nooit iets is teruggevonden.

Erop of Eronder

Ook is er een lijst uit 2005 van wijlen amateurhistoricus Jan Steijntjes. Daarop staan staan totaal 143 mensen, waaronder ook slachtoffers van bombardementen die Gaanderen troffen. Uit de lijst van Steijntjes is op te maken dat er totaal bij de drie bombardementen op Doetinchem 132 doden zijn gevallen. Daarnaast is in het kort na de oorlog verschenen boek Erop of Eronder een lijst te vinden met 170 slachtoffers. Maar hierop staan ook namen van mensen die om andere redenen omkwamen door oorlogsgeweld.

Op de website van het NIOD (het instituut voor voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) is een lijst met ruim veertig bombardementen - Duitse en geallieerde - in Nederland te vinden. Met 117 burgerslachtoffers zou 21 maart 1945 qua zwaarte als nummer twaalf op deze lijst moeten staan. Opmerkelijk genoeg wordt Doetinchem echter helemaal niet genoemd.

Het NIOD past de lijst vooralsnog niet aan. ,,Want het is niet onze lijst maar van Korthals-Altes’’, zegt Erik Somers, woordvoerder van het NIOD. ,,NIOD heeft nooit zelf onderzoek gedaan naar bombardementen op Nederland. Neemt niet weg dat ons instituut aandacht voor deze – in nationaal perspectief gezien – ‘vergeten’ gebeurtenis van harte steunt.’’

Mocht er voldoende draagvlak voor zijn dan overweegt Boumans de gemeenteraad van Doetinchem te vragen geld beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek naar het aantal slachtoffers. De burgemeester, die zich heeft laten informeren, verwacht dat onderzoek 1,5 à 2 ton kost. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek