Een windmolen bij Emmerik is al onderdeel van de 'skyline' van Netterden.
Volledig scherm
Een windmolen bij Emmerik is al onderdeel van de 'skyline' van Netterden.

Mogen wieken windpark beschermde vleermuizen en vogels doden?

NETTERDEN - Vleermuizen en vogels zullen een klap van de draaiende wieken van de negen toekomstige turbines bij windmolenpark Den Tol bij Netterden niet overleven. Dat lot gaat ook beschermde dieren treffen. Het ministerie van Economische Zaken heeft begin 2016 ingestemd ingestemd met deze negatieve gevolgen van het windmolenpark.

De Stichting TegenWind(molens) en tientallen omwonenden verzetten zich daartegen en staan morgen (woensdag) tegenover het ministerie bij de Raad van State in Den Haag.

Volledig scherm
© Raad van State

Opvallend in deze kwestie: de zaak is aangespannen door het ministerie zelf. De hoogste bestuursrechter van Nederland moet namelijk besluiten of de minister en staatssecretaris moeten ingaan op het bezwaar van de Stichting TegenWind(molens) en omwonenden. Volgens het ministerie zijn zij niet belanghebbend en is een reactie daarom niet nodig. De rechtbank Gelderland floot het ministerie in augustus 2017 echter terug en bepaalde dat er een reactie moet komen op de bezwaren. De rechtbank ziet zowel de stichting als de omwonenden wél als belanghebbend en daarom is een reactie vereist.

De minister en staatssecretaris blijven echter bij hun standpunt en hebben daarom de zaak bij de Raad van State aangespannen. Die dient morgenmiddag om 13.30 uur. De staatsraad doet gewoonlijk uitspraak binnen zes weken, in dit geval zou dat eind januari zijn. Ziet de Raad van State de bezwaarmakers als belanghebbend, net als de rechtbank eerder, dan moet het ministerie twee jaar later alsnog reageren op de bezwaren op de in 2016 verleende ontheffing.

Schadelijk

Overigens loopt er nóg een Raad van State-zaak tegen het windpark. Twee inwoners, de stichting TegenWind(molens) en de Duitse natuurvereniging Naturschutzstation Niederrhein vinden de windmolens te schadelijk voor de natuur, ook aan Duitse zijde, en de vogelstand. De inwoners van Netterden zijn daarnaast bang voor geluidhinder en vrezen dat hun (monumentale) huizen minder waard worden. Verder zou het windmolenpark in strijd zijn met gemeentelijke regels. De uitspraak in die zaak wordt medio januari verwacht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek