Volledig scherm
Het azc Groot Deunk dat wordt gesloten. © DE GELDERLANDER

'Naaste buren blij met sluiting azc'

BARLO - Het azc Groot Deunk in de Aaltense buurtschap Barlo sluit de deuren eerder dan voorzien. Steffen Rendering, woordvoerder van Buurt Belang Groot Deunk dat zich morrend neerlegde bij de heropening van het azc, zegt niet  namens álle buren te spreken. ,,Maar de naaste buren zijn er blij mee", erkent Rendering, die schuin tegenover Groot Deunk woont.

Tot 2012 was er 25 jaar een asielzoekerscentrum in de Aaltense buurtschap en 20 december 2015 werd het heropend. Tegen de zin in van Buurt Belang, dat afdwong dat er een maximale termijn werd afgesproken: maximaal vijf jaar zou het azc nog gebruikt worden. Maar Groot Deunk is eind dit jaar weer leeg, de huidige 204 bewoners - er is plek voor 369 mensen - zijn dan verdwenen.  

,,Gelukkig wel", reageert een openhartige Rendering. ,,In de buurt hoor je ook andere geluiden, maar de naaste buren zijn blij met de sluiting. Ja, er was overlast, het geluid was het allerergste. Zó dicht bij huis een voetbalveld, dat bijna dag en nacht in gebruik is, is niet fijn. Intern was er wel steeds overleg, maar het was nooit de bedoeling ermee naar buiten te komen. Nu heeft het ook weinig zin om er nog iets over te zeggen. We hebben het achter de rug."

Rendering hoopt dat de sloop van Groot Deunk niet tot eind 2020 wordt uitgesteld. ,,Wil het COA het nog achter de hand houden als er meer toeloop is van vluchtelingen? We hopen half mei te horen wat de bedoeling is. Maar moet je het in stand houden als er niet gebeurt? Dan wordt het een vrij kostbare aangelegenheid." 

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek