Volledig scherm
Verwijzing naar de Duitse graven op de Algemene Begraafplaats in Vorden. © ANP

Niet langs Duitse graven bij dodenherdenking Vorden

VORDEN - De gang langs de graven van gesneuvelde Duitse soldaten tijdens de dodenherdenking in Vorden is geschrapt door het organiserende 4 mei Comité Vorden. Dat is gebeurd in overleg met de gemeente Bronckhorst, zo hebben de gemeente en het comité in een gezamenlijk persbericht laten weten.

Het comité en de gemeente zijn bang dat de waardigheid van de herdenking in het geding komt door onder meer de aangekondigde protestacties van het AFVN en het Comité Vorden Fout?.

'Door AFVN en FP media worden berichten verspreid die een onjuiste weergave geven van het programma van de herdenking in Vorden. Het karakter van deze berichten versterkt volgens ons, samen met de aankondiging van het protest, het risico van verstoring van de waardigheid van de herdenking in Vorden', zo schijven de gemeente het 4 mei Comité Vorden in hun gezamenlijke persbericht.

'Het is prima dat discussie plaatsvindt over gekozen wijzen van herdenken. Een protest of demonstratie tijdens een dodenherdenking is echter van een andere orde', wordt daar aan toegevoegd.

Wethouder Paul Seesing en vertegenwoordigers van het Vordense comité gaan dus niet langs de Duitse graven lopen op 4 mei. Wel blijft het voor individuele bezoekers van de dodenherdenking mogelijk op eigen gelegenheid langs de graven te lopen, zo benadrukken de gemeente en het comité.

'Wij vinden het jammer dat de invulling van de dodenherdenking in Vorden in de media als uniek wordt neergezet, terwijl op meerdere plaatsen in Nederland tijdens dodenherdenkingen ook bij Duitse gevallenen wordt stil gestaan', eindigt het persbericht.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek