Een deel van het bos in de Vennebulten wordt omgezet in heidelandschap. Archieffoto: Theo Kock
Volledig scherm
Een deel van het bos in de Vennebulten wordt omgezet in heidelandschap. Archieffoto: Theo Kock © theo kock

Nieuw plan voor Aaltense Goor

AALTEN - De natuur krijgt een minder prominente rol binnen het Aaltense Goor en het Zwarte Veen dan eerder was voorgesteld. Dat blijkt uit de nieuwe plannen voor het landbouw- en natuurgebied tussen Varsseveld en Aalten.

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft eerder het initiatief genomen om een plan te maken voor dit gebied, waarin ruimte zou komen voor waterberging en nieuwe natuur. Het plan bleek juridisch en financieel onhaalbaar, waardoor een nieuw plan gemaakt moest worden.

De waterberging blijft een prominente plek krijgen met veel extra waterinlaten voor het vasthouden en bergen van water. Een deel van de gronden die bedoeld waren voor nieuwe natuur komen ter beschikking van de landbouwers. Van hen wordt echter wel gevraagd een deel van het natuurbeheer op zich te nemen.

Op de aangrenzende Vennebulten wordt een deel van het bestaande bos omgevormd naar heide. Ook wordt een strook nieuwe natuur aangelegd langs de Vennebulten. Het is de bedoeling dat het gebied door extra recreatieve routes en parkeerplaatsen aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt wordt voor bezoekers.

De aanleiding voor het project was de aankoop van een boerderij met 30 hectare grond aan de oostzijde van het Aaltense Goor door het Waterschap. Het doel was om de waterberging te vergroten en de natuurwaarde te verbeteren. Bij het project is intensief samengewerkt met bewoners, natuurorganisaties, Staatsbosbeheer, LTO en de verschillende overheden.

De uitvoering van het nieuwste plan laat nog even op zich wachten. Op z'n vroegst wordt volgend jaar begonnen met het werk. 

De gemeente Oude IJsselstreek onderzoekt nog de mogelijkheid voor de bouw van extra windturbines in het Zwarte Veen. 

In het Aaltense Goor staan al acht windmolens. De gemeente Oude IJsselstreek bekijkt of er extra turbines in het Zwarte Veen geplaatst kunnen worden.
Foto Ingrid Canter Cremers
Volledig scherm
In het Aaltense Goor staan al acht windmolens. De gemeente Oude IJsselstreek bekijkt of er extra turbines in het Zwarte Veen geplaatst kunnen worden. Foto Ingrid Canter Cremers

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek