Volledig scherm
Thuishulpen in Aalten, Oude IJsselstreek en Winterswijk willen zorgcoöperaties beginnen als antwoord op de alfaconstructie. Archieffoto: Frans Nikkels © Frans Nikkels

Nieuwe zorgcoöperaties voor thuishulp in Achterhoek

GENDRINGEN - Alfahulpen en thuishulpen in drie Achterhoekse gemeenten hebben de handen ineen geslagen om in hun gemeente een eigen zorgcoöperatie te beginnen. 

De coöperatie in Aalten en Winterswijk wordt opgezet door thuishulpen die elders in vaste dienst zijn. In Oude IJsselstreek gaat het om zogenoemde alfahulpen. Ze werken als thuishulpen in de thuiszorg, maar zijn niet in vaste dienst bij een zorginstelling. Mede daardoor hebben alfahulpen vaak minder rechten en zijn ze minder goed verzekerd dan thuishulpen die in vaste dienst zijn bij zorgverleners. 

Veel alfahulpen zijn fel tegen deze goedkope constructie en zouden graag in vaste dienst komen. Ze worden hierbij gesteund door de vakbond FNV en ook door de Tweede Kamer, die eerder al heeft laten weten ongelukkig te zijn met de zogenoemde alfaconstructie.

,,We hebben lang gewacht op een mogelijke oplossing, maar die lijkt er steeds maar niet te komen. Daarom slaan we zelf maar de handen ineen en beginnen eigen zorgcoöperaties", laat woordvoerder Desiree Egberts namens de vakbond FNV weten. ,,Als thuishulpen zelf kiezen voor de alfaconstructie is dat geen probleem. Maar thuishulpen worden nu vaak gedwongen in die situatie en daar moeten we zo snel mogelijk vanaf."

Fenomeen

De zorgcoöperatie is een betrekkelijk nieuw fenomeen in zorgland. De tweede zorgcoöperatie is vorig jaar opgezet in Berkelland. Sindsdien is deze organisatievorm bezig met een opmerkelijke opmars. Bij een coöperatie behouden de alfahulpen hun zelfstandigheid, maar maken wel collectief afspraken over organisatie, verzekeringen en uitbetaling. De zorgcoöperatie biedt particuliere thuishulp en wil ook hulp gaan bieden via gemeentelijke indicaties. 

Dat laatste is nog niet het geval in de drie gemeenten. Daarvoor zullen afspraken gemaakt moeten worden met Aalten, Winterswijk en Oude IJsselstreek.

Op vrijdag 23 februari wordt een openbare informatieavond gehouden over het opzetten van een zorgcoöperatie in Ons Pakhuis in Silvolde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek